Alternatif

Antiseptik etkili yağlar şifa dağıtıyor

Antiseptik özellikli yağlar ile hem ruhunuza hem de bedeninize dokunun. Dokunuşunuzun yarattığı pozitif etkiyi kısa sürede fark edeceksiniz.

Yazı: Nilgün YILDIZ

Uzun zamandır yapılan araştırmaların da kanıtladığı gibi bazı bitkisel yağların anti bakteriyel özellikleri bulunuyor. Fransız bilim insanı Dr. Paul Belaiche’nin uyguladığı ve tüm dünyada bilinen bir test olan aromatogram isimli test de yağların etkisinin bir kanıtı olarak kabul ediliyor. Aromaterapide kullanılan bu testte, kişiden alınan mikroplar laboratuarda kültürler halinde yetiştiriliyor. Sonrasında hangi yağın mikrobun büyümesini en iyi şekilde engellediği test ediliyor. Aromaterapik olan bu yağlar çoğunlukla enfeksiyon hastalıklarında, soğuk algınlığında ve sindirim şikayetlerinde uygulanıyor. Yine Dr. Belaiche’nin yaptığı araştırmalarda hangi yağ kombinasyonlarının enfeksiyonlar üzerinde etkili olduğu da araştırıldı. Yapılan birçok araştırmada da kekik yağında bulunan karvakrol molekünün çok güçlü antimikrobiyal etkisi olduğu saptandı. Bitkilerden elde edilen yağlarda bakteri, virüs ve mantarlara karşı oldukça etkili olan maddeler olduğu görüldü. İşte antiseptik özellikli yağlar…

Çay ağacı
Çay ağacı; Avustralya’nın kuzeydoğusunda yetişen bir bitki. Tüm dünyada bu yağın antiseptik özelliğinin çok güçlü olduğu kabul ediliyor. Çay ağacının yaprakları yüzyıllar boyunca yaraların iyileştirilmesinde ve deri enfeksiyonlarının tedavisinde kullanıldı. 48’den fazla bileşen içeren bu bitki, özellikle akne tedavisi için kullanılan maddelerin içeriğinde bulunan benzoyl peroksid’e eşdeğer kabul ediliyor. Cilt enfeksiyonları ve akne dışında ayaktaki mantarın tedavisi için de bu yağ kullanılabiliyor. Ayrıca uçuk, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında da tercih ediliyor.

Sardunya yağı
Sardunya (ıtır yağı) aromaterapide özellikle cilt için kullanılıyor. Cildi kurutmuyor ve antiseptik özellik taşıyor. İltihap üzerinde etkili olması nedeniyle akne, dermatit, egzama, kuru cilt ve cilt çatlakları için kullanılıyor. En önemli özelliği ise hastanede, bakımevleri ve diyaliz merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında bulunan kişilerde görülen MSA enfeksiyonunun tedavisinde klinik olarak kullanılması. Yağ kullanılırken hassas ciltlerde sorun yaratabileceği göz ardı edilmemeli.

antiseptik-etkili-yaglar-2Limon yağı
Limon yağı; ev temizliğinde bakteriler üzerinde etkili olmasının yanı sıra sağlık açısından da önemli bir antiseptik olarak biliniyor. Kapıları, camları ve dolap üzerlerini bu yağla silmek bakterilerden korunmaya yardımcı oluyor. Limon yağının, boğaz ağrıları, ağız ülseri, aknede ve dişeti hastalıklarında ya da iltihapların tedavisinde antiseptik, mikrop ve bakteri öldürücü etkisi bulunuyor. Bronşit, nezle, soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardım ediyor. Siğilleri ve uçuk kabarcıklarını yok ediyor.

antiseptik-etkili-yaglar-3Lavanta
Özellikle kokusuyla herkes tarafından bilinen bir yağ. Antiseptik özelliğe sahip olan bu yağ, hafif yanıklarda, kesiklerde ve böcek ısırıklarında etkili oluyor. Soğuk etkisi veren yağ, ağrıları alma konusunda oldukça başarılı. Güneş yanıklarına da iyi geliyor. Çatlayan dudaklara, uçuğa da sürülen lavanta yağının klinik aromaterapi araştırmalarında ortaya çıkan en önemli etkisi ise uykusuzluğa çare olması. Yapılan araştırma sonuçlarına göre yastığa damlatılan bir damla lavanta yağı uyku haplarından daha etkili oluyor.

BAKTERİLERE KARŞI ODA SPREYİ
4 damla bergamot yağı
2 damla nane yağı
4 damla çay ağacı yağı
6 damla okaliptus
2 bardak su
Su ve yağları spreyli bir şişenin içine koyun ve odanıza sıkın. Yapılan araştırmalar okaliptus yağının havadaki bakterilerin öldürülmesinde yüzde 70 etkili olduğunu gösteriyor.

Pozitif Dergisi 2013/01

Yorum Ekle