Dekorasyon

Yeşili içeri taşıyın

Bu mevsimde bahçeyle aranıza mesafe girmesi sizi üzmesin. İç mekan bitkileri size ve evinize pozitif enerji vermek için bekliyor. Onlarla tanışmaya ne dersiniz?

Yazı: Elif ERGÜN TUNÇER

Flamingo çiçeği
Hassas bir yapısı vardır bu güzel çiçeğin. Ona iyi bakmanız gerekir. Toprağını sürekli nemli tutun. Bulunduğu ortamın ılık olmasını sağlayın. Eğer kışın yapraklarında sararma ve dökülme olursa, çiçeğinizi daha sıcak bir ortama alın. Yeni çıkan yaprakları küçükse ve çiçeklenme olmuyorsa, onu gübreyle destekleyin. İki-üç yılda bir, bahar ayında saksısını değiştirin. Mart-nisan aylarında çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.

yesili-iceri-tasiyin-4Difenbahya
Nazlı bir çiçek değildir, az bakımla da sağlıklı gelişir. Nemli ortamları sever. Bulunduğu ortamın en az 15 derece olmasına özen gösterin. Gelişme döneminde haftada bir kez gübreleme yapın. Çok uzamış bitkileri dipten keserek üretebilirsiniz. Her yıl ilkbaharda saksısını değiştirin. Satın alırken, yapraklarda renk solması olmayan, orta damarı sağlam, geniş ve parlak yapraklı bitkileri tercih edin.

yesili-iceri-tasiyin-3Orkide
En popüler saksı çiçeklerinden biridir orkide. Zarif ve elegan duruşu ile gönülleri çalar. Renkleriyle de ortama ayrı bir güzellik katar. Narin olduğu için iyi bakım ister. Aydınlıktan hoşlanır. Sabah ve akşam güneşi gören bir pencere önünde yaşamaktan çok mutlu olur. Derdini yapraklarıyla anlatır. Yaprakları koyu yeşil ve yumuşaksa, az ışık alıyor demektir. Sarımsı ya da kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Orkidenize yazın iki, kışın dört haftada bir gübre desteği verin. Bu bitki için özel olarak satılan gübreleri, bitki marketlerde bulabilirsiniz. Satın alırken birkaç çiçeği ve bol tomurcuklu olanı tercih edin. Orkidenin şeffaf saksı sevdiğini de unutmayın.

yesili-iceri-tasiyin-5Begonya
Bol çiçekli ve çok yıllık bir bitkidir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçeklenir. Nem oranı yüksek ortamlarda sağlıklı gelişir. Yazın bitkinizi bolca sulayın ve yapraklarına su püskürtün. Kışınsa toprağı kurumayacak şekilde sulama yapın. Her yıl ilkbaharda saksısını değiştirin. Satın alırken küçük bir saksıda bulunan, bol yapraklı ve parlak çiçekli olanları tercih edin. Yeni çıkan yapraklar küçükse ve bitkiniz çiçek açmıyorsa, bitkinizin gübrelenmeye ihtiyacı vardır. Mayıs-eylül arası çiçeğinizi 15 günde bir gübreleyin.

yesili-iceri-tasiyin-6Guzmanya
Egzotik bir güzelliği vardır. Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından korumanız gerekir. Yazın haftada iki-üç kez, kışınsa haftada bir kez sulama yapın. Satın alırken bitkinin açık yeşil renkte ve bol yapraklı olmasına dikkat edin. Çiçeklenme sona erdikten sonra, ana bitkinin ölmesi normaldir. Eğer çevre sıcaklığı düşük değilse, dipten yavrular vererek yaşamını devam ettirir.

yesili-iceri-tasiyin-8Atatürk çiçeği
Kış günlerinde evinize sıcaklık katmak istiyorsanız, bu çiçek sizin için ideal. Kırmızı yaprakları oldukça göz alıcıdır. Çiçekleri, küçük ve sarı renktedir. Doğrudan güneş ışığında kalmayı sevmez. İlkbahar ve yaz aylarında bolca sulayın. Çiçeklenme döneminde, su miktarını azaltın. Her yıl nisan ayında saksısını değiştirirseniz, daha sağlıklı gelişir.

yesili-iceri-tasiyin-7Arokarya
Uzun ömürlü, dayanıklı bir bitkidir. Bulunduğu ortamın aydınlık ve az nemli olmasına dikkat edin. Fazla sıcakta kaldığında sağlıklı gelişmez. Yazın bolca sulayın. Kışın haftada bir yapılan sulama yeterlidir. Gelişiminin yavaşlaması ve yaprak renginin açık yeşil olması, gübreye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Mayıs-ağustos ayları arasında 15 günde bir gübreleyin. Satın alırken, 35-40 santimetre boylarında, düzgün dallanmış, dallarında kırılmalar olmayan bir bitki seçmeye özen gösterin.


Pozitif Dergisi 2014/04

Yorum Ekle