Neslihan İskit

Kalbiniz için yoga yapın

Yoganın, tekrarlanan kalp krizleri, hipertansiyon ve koroner kalp hastalıkları gibi kardiyovasküler hastalıkları önlemek konusunda önemli bir rolü var. Yoga, beyinde endokrin faaliyetini kontrol eden hipotalamusu doğrudan etkiler ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur.

Dr. Neslihan İSKİT

Tam bir yoga programı, egzersizler (asanalar), nefes kontrolü (pranayama), uyku kontrolü (yoga Nidra) ve zihin kontrolü (meditasyon) gibi egzersizlerden oluşur ki bunlar, kardiyak sağlığın temel taşlarıdır ve aynı zamanda da tüm dünyada kardiyologların hastalarına yogayı önermelerinin nedenidir. Yoganın tedavi yararları arasında kalp sağlığını güçlendirmesi, tansiyonu düşürmesi, kronik stresi azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve beyin fonksiyonlarını desteklemesi sayılabilir.

kalbiniz-icin-yoga-yapin-2Konunun özü
Kalp hastalığı, modern çağın ciddi ve yaygın bir sorunu. Uygunsuz yaşam tarzı, yanlış beslenme alışkanlıkları ve olumsuz düşünce kalıpları, kalp hastalıklarının tetiklenmesinde önemli rol oynar. Düşüncelerimiz, duygularımız ve hislerimiz, vücudumuzu ve zihnimizi etkiler. Olumsuz duygular, bütün vücutta kimyasal süreçler başlatır. Damar duvarlarında oluşacak herhangi bir iritasyon –kanda yüksek yağ oranı, sigara ve yüksek tansiyon gibi– kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu faktörlerden birindeki dengesizlik, vücut, zihin ve ruh arasındaki uyumsuzluğa yol açarak hastalıklara kapı aralar. Meditasyon ve yoga sayesinde zihinsel olarak rahatlamak, damar sklerozunun (kalbin iç duvarlarında yağ birikimi sonucu damar tıkanıklığı oluşumu) engellenmesinde büyük rol oynar. Kardiyovasküler sistem üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak yaptığı çok çeşitli olumlu etkiler nedeniyle, yoga kalp sağlığında önemli rol oynar.

Kalbin temeline inin
Birçok kültürün kalp ve dolaşım sistemi hakkında kendi özgün inançları var. Yunanlılar, kalbin ruhun çekirdeği olduğuna inanıyordu; Çinliler, kalbin mutluluğun merkezi olduğuna inanıyordu; Mısırlılar, kalbin duyguların ve zekanın merkezi olduğunu kabul ediyordu. Gerçek şu ki kalp, yumruk büyüklüğünde bir kastır. Önde göğüs kafesi tarafından korunur ve göğsün sol ortasına doğru yer alır.

Yapısı: İki alt karıncığı, iki üst kapakçığı, aortu ve pulmoner damarı vardır. Ayrıca, oksijenli ve kirli kanı vücudun her tarafına gönderip alan toplar ve atardamarları bulunur. Aort, insan vücudundaki en büyük damardır. Kalbin sol karıncığından başlar ve oksijenli kanı vücudun her yerine ulaştırır.

Fonksiyonu:
Kalbin fonksiyonu, tüm vücutta kanın dolaşmasını sağlamaktır. Dakikada 4,7 litre ve her gün 6768 litre kan pompalar. Kalp, kanı karbondioksiti temizleyen ve oksijenle dolduran akciğerlere de pompalar. Bu oksijenli temiz kan, oksijen ve besin sağlamak, atıkları dışarı göndermek üzere tüm vücuda pompalanır. Kalp atarken, dolaşım sistemi denen kan damarlarıyla vücuda kan pompalar. Kalp oksijen ve besin pompalar; böylece sağlıklı kan hayatı sürdürmek için bütün vücutta dolaşır. Koşarken kalp atışlarınızın hızlandığını fark ederseniz, bunun nedeni daha fazla kan pompalanmasını sağlamasıdır ama dinlenirken veya uyurken, kalp daha yavaş atar ve dolayısıyla kanı da daha yavaş pompalar. Kan, karaciğer ve böbrekler gibi organlarda dolaşarak, atıklarından kurtularak daha fazla oksijen için akciğerlere geri döner. Bu süreç hiç durmadan tekrarlanır. Bu dolaşım süreci, hücrelerin ve dokuların yaşamının devam etmesi için esastır.

Kırık kalbin birçok nedeni var
Kalp hastalıkları özellikle en gelişmiş ülkelerde yaygındır. Hiçbir tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. Kişi koroner damar hastalığına yakalandığında, dikkatli davranması ve kalbine iyi bakması çok önemlidir. Yoga yaşam tarzı, kardiyovasküler kalp hastalıklarının önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Doğru yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları, kalp hastalıklarından kaçınmakta önemli rol oynar. Yoganın modern yaşamın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak konusunda hayati önemi var. Kişi her gün yoga uygulamasına geçtiğinde, kardiyak hastalıkların gelişiminin durmasında kesinlikle yardımcı olur. Yogadaki fiziksel faaliyet, kardiyak sağlığı güçlendirir ve kişiye kendini iyi hissettirir.

İçten gelen bir çaba
Yoga, bir sağlıklı yaşam tarzıdır. Kalp, vücudumuzdaki diğer kaslardan farklı değildir ve sürekli olarak çalışır. Bu yüzden, kullanıldıktan sonra dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, kalp hastalıklarının tersine çevrilebileceğini ve önlenebileceğini gösterdi. Kişinin yaşam tarzını değiştirmekle daha sağlıklı bir kalp yaratabileceği söyleniyor. Daha derin seviyede, ameliyat ve ilaçlar, kalp hastalıklarına nihai çözüm olamayabilir. Kalp hastalığı olan insanlar, duygularını kesinlikle bastırmamalılar. Bunun yerine destek gruplarına katılmalı veya arkadaşlarından destek almalı, mutlaka duygularını dışarı vurmalılar. Birçok kişi bastırılmış duygularını fiziksel bedenleriyle, hastalık olarak ifade edebiliyor. Kardiyologlar, düşük yağlı beslenme alışkanlığının, tercihen vejetaryen yiyeceklerin, orta seviyede egzersizin, olumlu bir zihin yapısının ve yoga uygulamasının, hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu söylüyor. Yoga yolu, sağlıklı insanlarda stresin önlenmesinde, hastalıkların tedavisinde yardımcı olurken, fiziksel bedene güç kazandırır ve kilo kaybına yardımcı olur. Yoga, derin gevşemeye ve bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığa giden en güzel yoldur…

Yogadaki Vedik bilgelik, sağlık üzerinde doğrudan etkisi olan dört alana vurgu yapıyor:
1- Achaar – Kişilik ve davranışlarımız
2- Vichaar – Algı veya düşünce tarzımız
3- Vyayahaar – Davranış tarzımız
4- Ahar – Beslenme alışkanlıklarımız veya yediğimiz yiyecekler

Achaar – Ahlak değerlerini temsil eder; dürüstlük, iffet, şefkat ve nezaket.
Vichaar – Düşünce tarzımız, yaşam tarzımızı etkiler. Hayata karşı olumlu bir tavır sergilerseniz, zihninizden olumsuz düşünceleri de atarsınız.
Vyayahaar – İstenmeyen alışkanlıkları, olumlu alışkanlıklarla değiştirmenizi sağlar. Değişimden korkar ve eski olumsuz davranışlarımıza tutunursak, yogada başarılı olamayız.
Ahaar – Yiyecekler, vücudumuzu ayakta tutar. Yediğimiz şeyler zihnimizi doğrudan etkiler. Doğru ve sağlıklı yiyecekler, vücudumuzu ve zihnimizi besler. Aşırı yemekten kaçının ve ortalama miktarda yiyin.

 

Pozitif Dergisi 2014/02

Yorum Ekle