Eğitim

Esnek çalışma sistemi insanların hayat tarzını değiştiriyor

Kurumsal bir şirkette çalışmak, serbest meslek sahibi olmak veya kendi girişimini kurmak. Günümüzde çalışma hayatına farklı farklı pek çok yoldan adım atıyoruz ve bir şekilde şirket kültürüne adapte olmaya çalışıyoruz.

Esnek çalışma sisteminin ortaya çıkmasıyla birlikte, hayatımızın önemli bir bölümünün nasıl iş ile geçtiğini çok daha iyi kavradık. Haliyle, kendi hayatımızda biraz daha kendi zamanımıza ve alanımıza odaklanabilmemiz için fırsat doğdu. Bu yeni çalışma paradigması, bağlantıya ve işe alım sürecine ihtiyaç duymadan, bir müşteri tabanı geliştirmeden veya geleneksel olarak ilişkili diğer zaman alıcı işleri gerçekleştirmeden, istedikleri zaman küçük işleri alma yeteneğine sahip olan isteğe bağlı serbest çalışanı, freelancer kavramını yarattı.

Esnek çalışma sistemi insanların istedikleri zaman, istedikleri kadar çalışmasına izin verir. Zamanında kendi patronu olma fırsatına sahip olamayan insanlar dahi artık iş planının kontrolünü elinde tutuyor, yeteneğini ek gelire çevirebiliyor. Freelance hayat, esnek çalışma sistemi ile kendi kaderini tayin etme gücünü iş gücünün eline bırakan bir istihdam devrimi haline geldi ve gün geçtikçe daha da popülerleşmeye başladı.

Esnek Çalışma Sistemi Tanımı Nedir ve Bu Oyun Nasıl Oynanır?

Günümüzde esnek çalışma sisteminde pek çok önemli oyuncu bulunuyor. Bu platformlar iş atamasını teknolojik bir yol izleyerek otomatik hale getiriyor. Esnek çalışma sisteminde “esnek” terimi kısa süreli bir iş atamasını ifade ederken insanlar bir ek işten bahsettiklerinde, temel işleri haricinde kendi boş zamanlarına göre organize edebildikleri freelance çalışma düzeninden bahsetmiş oluyorlar.

Sadeceon gibi freelance hizmet alınabilen web siteler sayesinde yetenekli ve profesyonel grafik tasarımcılar, yazarlar, web geliştiricileri, eğitmenler ve daha fazlası gibi becerilerini ve tecrübelerini projeler üzerinden yürütebiliyorlar. Bu sayede freelancerların müşteri bulabileceği ve ticaretlerini kendi şartlarına göre düzenleyebileceği çevrimiçi pazar yerleri sunulmuş, bir nevi alıcı ile hizmet sağlayıcı bir araya gelmiş oluyor.

Sadece bu eğitimlerle de sınırlı kalmadan özel dersten internet reklamcılığına, çeviriden tez yazımına, kahve falından video tasarımına, grafikten programlama çalışmalarına kadar akla gelebilecek her türlü hizmet alanında uzman freelancerlar tarafından kısa süre içerisinde sağlanıyor.

Teknolojinin Çalışma Düzenindeki Rolü

İnternet üzerinden hizmet alma çok yeni başlayan bir aktivite olmamakla birlikte zamanla daha da çok bilinir olmaya başladı. Günümüzde kişisel alanın ve kişinin kendisine ayırdığı zamanın bir o kadar kıymetli olduğu bu zamanlarda, özellikle büyük şehirlerde yaşayan yetenekli çalışanlar bir yandan boş zamanını ve iş planlarını yönetebilirken öbür yandan ek gelir kazanma hayallerini gerçekleştiriyor.

Bir şirketten örnek verecek olursak, kısa süreli bir çeviri işi için ayrı bir departman açmak ve bu departmana gerçekten iyi hizmet sunabilecek bir ekibi işe almak hem maddi açıdan hem de zaman açısından kayıplara neden olabilmektedir. Oryantasyon süreci ve iş tanımını öğretebilmek, ekiple adaptasyonun sağlanması ve bu süreçte istenen işi ifade edebilmek zaman açısından bir miktar yorucu olabilmektedir. Ancak bu noktada internet üzerindeki freelance platformlardan hali hazırda bu işi yapan ve bu işi profesyonel bir şekilde yapan birisiyle kısa sürede anlaşmak, o hizmeti veren diğer freelancerlar ile kıyas yaparak işe ayrılan bütçe ile doğru hizmete ulaşmak, her açıdan kazanç sağlamaktadır.

Bu noktada teknolojinin katkısı göz ardı edilemez olup teknoloji çağında yaşadığımız bu dönemlerde çalışma hayatının da değişmesinde büyük etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz şirketiniz için marka pazarlama çalışmalarında bulunun, dilerseniz sosyal medya hesaplarınızı yönetecek bir yazar arıyor olun, dilerseniz oynadığınız oyun için gizli şifreler arıyor olun veya dilerseniz bu hizmetleri direkt sunan bir freelancer olun. Devir sizin devriniz ve teknolojinin değişime ve yeniliğe etki gücüne inanmaktan vazgeçmeyin.

 

İlandır.

Yorum Ekle