Yazar

Bahar alerjilerine karşı Ayurvedik öneriler

Bahar alerjilerine karşı Ayurvedik öneriler

Burun çaydanlığı kullanarak gözyaşı kıvamında ılık ve tuzlu su ile sinüslerin iyice temizlenmesini sağlayan bu mucizevi uygulama; solunum yollarını kaplayan minik tüycüklerin daha sağlıklı hareket edip tozları daha etkili bir şekilde dışarı atmasını sağlıyor.

1. Adım

Sinüslerinizi Temizleyin

Neti pot (burun çaydanlığı), burun deliklerini ve sinüs yollarını temizlemek için kullanılan bir tür burun temizleme çaydanlıklarıdır. Ayurvedada binlerce yıldır kullanılan bu yöntem aşağıdaki sorunlara sahipseniz yaşamınızı oldukça konforlu bir hale getiren etkileri barındırır.

l Sık sık nezle olur musunuz?

l Özellikle bahar aylarında alerjik burun içi mukoza şişmeleri, bahar alerjileri ve muhtelif alerjik reaksiyonlar yaşar mısınız?

l Alerjik bir bünyeniz mi var?

l Burun deliklerinizden biri genellikle tıkalı mı?

l Yazları denize girip çıkınca daha iyi nefes alabiliyor musunuz?

l Sık sık sinüzit olur musunuz?

l Başınızda bir ağırlık, doluluk hissi sık sık sizi rahatsız eder mi?

Gözyaşı kıvamında ılık ve tuzlu su ile, yer çekimi ve suyun akış gücüne dayanılarak sinüslerin iyice temizlenmesini sağlayan bu mucizevi uygulama, solunum yollarını kaplayan minik tüycüklerin de daha sağlıklı hareket edip tozları daha etkili bir şekilde dışarı atmasını sağlıyor. Burnun bir deliğinden verilen tuzlu su diğer delikten ekstra basınç uygulanmadan, sadece suyun kendi itiş gücü ile akarak burun içinde birikmiş olan tozların, mikropartiküllerin ve mikropların çoğunu dışarı atarak temizliyor.

Ayrıca üstte belirttiğim semptomları çok yoğun olan ve horlayan kişiler için gece yatmadan da aynı şekilde uygulanması son derece faydalı. Kulak iltihabı veya burun ameliyatı geçirdiyseniz bu uygulamayı yapmayın. Bu durumların dışında uygulamayı yapmanızda bir sakınca yok.

Kullanıma hazırlanması:

l Porselen veya plastik bir “neti pot” aleti alın. Aleti kullandıktan sonra çok iyi yıkayarak, temiz bırakmaya özen gösterin.

l Neti pot bulamazsanız evdeki küçük boy bir porselen demlik de kullanabilirsiniz. Ama bu demlik ile bir daha çay demlemeyi düşünmeyin.

l Herkesin aynen diş fırçası gibi neti pot aleti ayrı olmalı. Sakın bir neti potu iki kişi birden kullanmaya kalkışmayın.

l Netipotun içine vücut ısısında temiz ve ılık su doldurun. İçine yarım çay kaşığı tuz atarak iyice karıştırın. İşlem görmüş, özellikle de iyotlu tuz olmasın. Deniz tuzu tercih edin. Ben genelde başka bir kapta su ve tuzu karıştırıp, neti pot içine döküyorum.

l Tuz oranında amaç bedenin kendi tuz oranı olan yüzde 0,9’luk orana yaklaşmaktır. Yaklaşık oran 500 ml suya yarım silme tatlı kaşığı kadar tuz ekleyerek elde edilebilir. Bu oran çok tuzlu geliyorsa azaltın, az geliyorsa çoğaltın.

Kullanılışı:

l Lavabo önüne geçin ve ayaklarınızı omuzlarınızın genişliğinde açarak ayakta durun.

l Kabın ucunu burun deliklerinizden birine yerleştirin.

l Başınızı diğer tarafa doğru iyice eğilerek yatırıp, ağzınızı açın ve ağzınızdan nefes alıp verirken aynı anda suyu burun deliğinizden içeri akıtmaya başlayın.

l Su, birkaç saniye boyunca sinüslerinize dolup hemen ardından diğer burun deliğinizden dışarı akmaya başlayacaktır. Fakat bunun için sabretmeniz gerekir. Lütfen suya baskı uygulayarak basınç ile sinüslerinizden akıtmaya çalışmayın.

l Bir bütün kap su sinüslerinizden geçip, diğer burun deliğinizden tamamen boşalana kadar uygulamaya nazikçe devam edin.

l Aynı işlemi diğer burun deliğinden de tekrarlayın.

2. Adım

Burun içini nemlendirin

Neti pot uygulamasından sonra burun delik içlerinize küçük serçe parmak ucunuzla susam yağı sürmeniz veya kulak damlalığı ile burun deliklerinize 2-3 damla susam yağı damlatmanız, az önceki uygulamanızı mükemmel bir noktaya taşır.

Böylece burnunuzun içi nemlenir.

Böylece; Bütün gün çok daha rahat nefes alır; önümüzdeki yaz aylarında klimanın sebep olduğu kurumalara karşı önlem almış olursunuz. Kışın da uygulayarak soğuğun ve kaloriferin kurutucu etkisini önlersiniz. Gece yatmadan önce bu rutini uyguladığınızda solunum sistemi gece boyunca burundan daha rahat nefes alıp vermeye devam eder.

Böylece çok daha kaliteli bir uyku uyursunuz.

Yorum Ekle