Nefes

Tibet’in Gençlik Pınarı ile tazelenin

Uzun yıllardır nefes koçluğu yapan ve yüzlercesini de yetiştiren Nevşah Fidan Karamehmet, Pozitif okurlarına Tibet’in Gençlik Pınarı çalışmasının nasıl uygulanacağını ve nefes terapisi ile ilgili merak edilenleri anlattı…

Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Mucizevi Tibet’in Gençlik Pınarı hareketleri dünyanın dört bir tarafında binlerce insan tarafından uygulanıyor. 5 kolay hareketten oluşan egzersiz nefesle birlikte düzenli yapıldığında daha genç bir görünüme kavuşmanızı sağlıyor; duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştiriyor, enerjinizi artırıyor. İşte 5 mucize hareket…

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-2PLAN
Başlangıçta her hareketin 3 kere tekrarlanması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2’şer artırarak 21 tekrara ulaşana kadar artırmaya devam edebilirsiniz. Böylelikle 10 hafta sonra her hareketi 21 kez yapabilir duruma geleceksiniz. Nefesler her harekete başlarken alınıyor, hareket bitirilirken veriliyor. Her hareketi hızlı bir tempoda değil, yavaş, nefesinizin hızı ile uygulayın. Bu 5 hareketi tamamladıktan sonra ılık veya serin su ile duş almanız tavsiye ediliyor. Ancak asla soğuk su ile yıkanmayın.

Hareket 1
Uygulanışı
Kollarınızı omuz hizasında iki yana açıp (A) avuç içleriniz yere bakacak şekilde saat yönünde dönün (B). Dönerken yarım turda karnınıza derin bir nefes alın, yarım turda nefes verin. A B C Dinlenme: Elleri göğüs hizasında avuç içleri birleşik şekilde tutun ya da omuzlarınıza doğru çaprazlayıp gözler kapalı nefes alıp verin (C). Faydaları: Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve baş ağrılarına iyi geliyor. Vücudu gençleştiriyor.

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-3

Hareket 2
Uygulanışı:
Sırt üstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanında avuçlar aşağı bakacak şekilde yere koyun (A).
Nefes alırken bacaklarınızı yere dik olacak şekilde kaldırırken dizlerinizi bükmemeye çalışın. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırarak başınızı da kaldırın (B). Nefes verirken bacakları ve başı indirip yatar pozisyona geçin. Dinlenme: Sırt üstü uzanıp rahat bir şekilde avuç içleri açık, gözler kapalı nefes alıp verin (C). Faydaları: Tiroit bezi, böbreküstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi bulunuyor. Arterit, osteoporoz, düzensiz regller, menopoz semptomları, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi geliyor.

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-4Hareket 3

Uygulanışı:
Ayak parmaklarını geriye takarak dizlerinizin üzerinde dik bir şekilde durun. Ellerinizi bacaklarınızın üst kısmına dayayın (A).
Çenenizi göğsünüze yaklaştırın.
Karnınıza derin bir nefes alırken başınızı yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğin, sırtınızı arkaya doğru esnetin (B). Eğer belinizde bir sorun yoksa kollarınızı da açarak arkaya doğru esnetin. Nefes verirken tekrar kapanarak başlangıç pozuna dönün.
Dinlenme: Çocuk pozisyonunda, ayaklarınızın üstüne oturup alnınızı yere koyarken elleri ileri uzatıp esneyin. Gözler kapalı derin nefes alıp verin (C).
Faydaları: İkinci harekette olduğu gibi bu hareket de yine tiroit bezlerini, böbreküstü bezleri, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını ve prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor. Özellikle, menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için faydalı oluyor.

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-5

Hareket 4
Uygulanışı:
Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun. Ayaklarınız hafifçe aralık olsun ve ellerinizi yere koyun. Ellerinizi avuçlarınız yere bakacak şekilde kalçanızın iki yanına koyun. Çeneniz göğsünüze değecek şekilde, başınızı öne doğru sarkıtın (A).
Nefes alırken kollarınızı düz tutarak ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken dizlerinizi kırın ve gövdenizi yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın (B).
Adalelerinizi bir süre kasın ve ardından gevşeyin.
Nefes verirken tekrar oturur pozisyona geçin.
Dinlenme: Bağdaş kurarak oturun, gözler kapalı derin nefes alıp verin (C).
Faydaları: Tiroit bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi var. Karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendiriyor. Eğer sinüs tıkanıklığınız varsa bu hareketin burun deliklerinizi açtığını da fark edebilirsiniz.

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-6

Hareket 5
Uygulanışı:
Yüzüstü pozisyonda harekete başlayın. Göğsünüzün yanına yere yerleştirdiğiniz ellerle yeri iterek, kollar düz bir şekilde gövdenizi kaldırın. Ayak parmakları geride takılı kobra pozisyonunu alın. Başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın (A).
Nefes alırken ayaklarınızı ve ellerinizin üzerinde kalçanızı yukarıya kaldırın. Vücudunuz ters V şeklini alsın. Baş kolların arasında rahat sarksın, çene göğsünüze doğru yaklaşsın (B).
Nefes verirken tekrar kobra pozisyonuna geçin.

Dinlenme: Yüzüstü uzanın; eller iki yanda açık, avuç içleri yukarı bakıyor, gözler kapalı. Başınızı bir tarafa, sonra diğer tarafa çevirerek derin nefes alıp verin (C).
Faydaları: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan hareket, dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı oluyor. Enerji veriyor ve canlandırıyor.

“Biz bie teknik öğretmiyoruz,nefes alış şeklini değiştiriyoruz”
Herkesin en doğal haliyle nefes almaya ihtiyacı olduğunu, hastalıkların limitleyici nefes ve düşünce alışkanlıklarından kaynaklandığını söyleyen Nevşah Fidan Karamehmet, nefes terapileri ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtladı.

Nefes terapisi deyince ne anlamamız gerekiyor?
Nefes terapisinde yaptığımız şey yanlış anlaşılıyor. Aslında bizim yaptığımız bir teknik öğretip insanları evlerine yollamak değil. Bir teknik öğretmekten ziyade kişilerin gündelik nefes alışkanlıklarını, nefes alış şekillerini değiştiriyoruz. Çoğu kişi, nefes alışkanlığını değiştirmek için doğru nefes almayı öğrenmesi gerektiğini düşünüyor. Ya da “Bana gösterin ben evde uygulayayım” diyor. Zaten doğal nefesi kendi kendine yapabiliyor olsaydın yapardın. Doğal nefes öğrenilecek bir şey değil, bir uzman eşliğinde pratik yaparak hatırlanacak bir şeydir.

tibetin-genclik-pinari-ile-tazelenin-7Tam olarak ne yapıyorsunuz bu terapilerde?
Öncelikle kişinin nefesini analiz ediyorum. Bakıyorum ne oluyor, nefesi doğal nefesten ne kadar uzaklaşmış. Vücudunda nerelere nefes gidiyor, nerelere gitmiyor hem gözle, hem elle dokunarak yokluyorum. Bir sertlik varsa oraya nefes gitmiyor demektir. Nefesi oraya götürmek için elimle yönlendiriyorum, nefesin o bölgelere gitmesini sağlıyorum ve bu esnada bazı afirmasyonlar söylüyorum; burada olmak güvenli, nefes almak güvenli, teslim olmak güvenli, affediyorum, omuzlarındaki yükleri bırakıyorum gibi… Bütün seans böyle geçiyor. O nefes alıp verdikçe ben nefesindeki problemleri görüyorum, gördükçe çözüyoruz. Bu üç yönlü bir çalışma. Terapi sırasında kişi hem nefes alıyor, hem de nefes aldığı için o tıkanıklıklar açılıyor. İkincisi o tıkanıklıklar akupunktur meridyen noktalarına toplanıyor, elle stimule ederek o noktaları açıyoruz. Üçüncüsü her tıkanıklık zihindeki negatif bir düşünce yapısına denk geldiği için afirmasyonlar kullanıyoruz. Bu yüzden çok hızlı ilerleme kaydediyoruz. Nefes alışkanlığı bir kez değiştiğinde hayatın da açılmaya başlıyor.

Kaç seans uygulamak gerekiyor?
Bir hafta ayırmanız gerekiyor. Önce bir hazırlık çalışması var. İki gün sizi esas ana çalışmaya hazırlıyoruz. 5 günlük esas çalışma şehir dışında oluyor. 5 gün bir otele kapanıyorsun. Çünkü nefes alışkanlıkların hayatında her şeye yansıdığı için nefesin tam açılmadan eve döndüğünde aynı alışkanlıkları devam ettiriyorsun. Ama nefesin tam açıldıktan sonra başka bir insan olarak evine dönüyorsun.

Doğal nefes neden önemli?
Kişi günde binlerce kez nefes alıp veriyor. Nefesimizi her çarpıttığımızda zihnimizde ve enerji bedenimizde bir tıkanma oluyor. Bu tıkanıklık negatif düşüncelerin, duyguların, fiziksel problemlerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Organların kusursuz çalışması için ihtiyaç duyduğu yaşam enerjisini onlara ulaştırmamız gerekiyor. Bunun yolu da doğal haliyle nefes alıp vermekten geçiyor.

Her gün 21 tekrar yapıyorum
Nefes terapisti Nevşah Fidan yaklaşık 10 yıldır her sabah Tibet’in Gençlik Pınarı hareketlerini yapıyor. 3 tekrarla başlanan hareketleri şu anda 21 tekrar şeklinde uyguluyor. Sağlığını bu hareketlere borçlu olduğunu söyleyen Fidan, “Bu hareketlerin en önemli özelliği vücutta çalışmadık kas bırakmıyor, bütün kasları ve hücreleri stimule ediyor. Bütün enerji çakralarını açıyor. Böyle olduğu için inanılmaz hızla hücre yenilenmesi sağlıyor ve birçok hastalığın tedavisine yardımcı oluyor” diyor. Nefes terapisi ile birlikte uygulandığında mucizevi sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Fidan, başından geçen enteresan bir olayı şöyle anlatıyor: “Bundan 7-8 sene önce tanıdığım Hollandalı bir nefes eğitmeni vardı. İlk tanıştığımda saçları bembeyazdı. Yıllar sonra ona terapi için birini yolladım. Daha sonra terapiye giden kişiyle konuştuğumda ondan ‘hafif kır saçlı’ diye bahsetti. ‘Hayır, saçları beyazdı’, değildi derken sonunda beyazlayan saçlarının gidip yerine siyah saçların çıktığını anladık. Hollandalı arkadaşım da hem nefes terapisini, hem de Tibet’in Gençlik Pınarı pozlarını uyguluyordu.”


Pozitif Dergisi 2014/04

Yorum Ekle