Dijital dünya yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasına dönüştü ancak dijital imkanlar pek çok insan için de bir bağımlılık haline gelebiliyor. Peki daha sağlıklı bir dijital yaşam nasıl mümkün olabilir?
1. Telefonlar dünyanın merkezi değil
Sosyal medya uygulamalarında sörf yapmak genciyle yaşlısıyla pek çok insanı içine çeken bir alışkanlığa dönüşebiliyor ancak zamanla uykusuzluk, bağ ağrıları, sağlık sorunları, sağlıksız beslenmek ve hareketsizlik kaynaklı sağlık sorunlarına da yol açabilen bu alışkanlığa bilinçli şekilde bir kısıtlama getirdiğiniz taktirde onu bir sorundan, faydalı bir aktiviteye dönüştürmüş olacaksınız. Günlük “ekran süreniz” dolduğunda ise hayatınızdaki diğer sorumluluklara zaman ayırmanız gerektiği bilincini kazanabilirseniz, dijital dünya ile sağlıklı bir ilişki kurmanız mümkün.
2. Oyun bağımlılığı gençleri tehdit ediyor
Aslında sadece gençler değil, video oyunlarının tadını alan her yaştan insan kısa sürede bir “oyun bağımlısı” haline gelebiliyor. Elbette dijital dünyada her evde dijital eğlence amacıyla Playstation 4 veya Playstation 5 ya da Nintendo Switch gibi oyun konsolları bir ihtiyaç olarak yer alıyor ancak oyun oynanacak zamanı bilinçli olarak kısıtlamak ve zaman dolduğunda ekran başından kalkma alışkanlığı kazanmak, oyun bağımlılığına bulaşmadan eğlenmek için çok önemli. Özellikle gençleri oyunlardan uzak tutmak, yasaklamak yerine onlara sağlıklı oyun oynama bilinci kazandırmak gerekiyor.
3. Her duyduğunuza inanmayın
Dijital dünya, çok sesli yapısı gereği, aynı zamanda yanlış bilgilere ve haberlere de ev sahipliği yapıyor. İnternette okuduğunuz, gördüüğünüz her habere, her bilgiye inanmadan, özellikle önemli kararlar alacağınız aşamada bu haberleri farklı ve güvenilir kaynaklardan teyit etme alışkanlığı da kazanmalısınız. Böylece interneti kaplayan sahte haber probleminin de mağduru olmaktan kendinizi koruyabilirsiniz.
4. Güncel teknolojiyi takip etmeye çalışın
Dijital dünya hızlı şekilde gelişip evrilen bir yapıya sahip. Bu nedenle, günlük haber ve bilgi akışınızın içine güncel teknoloji haberlerini eklemenizi tavsiye ediyoruz.
5. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp
Bilmediğiniz teknolojilerden, kullanmadığınız uygulamlardan korkmak yerine onları öğrenmek için küçük araştırmalar yapabilirsiniz. Bu teknolojiler zaten “herkes” kolayca kullanabilsin diye geliştirildiğinden onları kullanabilmek için “atom mühendisi” olmak gerekmiyor. İlk bakışta çok yabancı, çok karmaşık, çok zor görünen uygulamalar ve hizmetler, küçük bir araştırma, kısa bir öğrenme süreci ve birkaç denemeden sonra vazgeçilmez alışkanlığınız haline bile dönüşebilir.