Kitap

“Kendini ifade alanları arttıkça bireysel gelişime de ilgi artıyor”

Tüm dünyada kişisel gelişime yoğun bir ilgi söz konusu. Kaynak olarak bu alanda insanlara yol gösterecek kitapların sayısı da her geçen gün artıyor.

Yazı: Deran ÇETİNSARAÇ

Eskiden kitabevlerinde kişisel gelişime ayrılan bölüm pek de geniş sayılmazdı. Şimdi ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kişisel gelişim kitapları en çok satanlar listesinde üst sıralarda yer alıyor. Bu değişimin sebebini ve bize neler getireceğini Koton Kitap Genel Yayın Yönetmeni Işıl Ölmez ile konuştuk.

Son yıllarda kişisel gelişim kitaplarına ilgi arttı mı?
Evet arttı çünkü neden mutlu olamadığımızı, neden hiçbir şeyin yetmediğini, neden ağız dolusu gülemediğimizi anlamaya ihtiyacımız var. Birbirimizi anlamaya –bunu başarmak giderek zorlaşıyor sanki– kendimizi anlatmaya ihtiyacımız var. İletişim olanakları, insanın kendini ifade alanları genişledikçe bireysel gelişime ilginin de arttığını düşünüyorum.

kendini-ifade-alanlari-arttikca-bireysel-gelisime-de-ilgi-artiyor-2Bu kitapların okuma oranının artması hem bireysel hem de toplumsal anlamda ne ifade ediyor?
Ben içte değişmediği sürece dışta hiçbir ideolojinin insanı sürdürülebilir refaha kavuşturamayacağına inananlardanım. Çoğu zaman neyi neden yaptığımızı bile bilmeden tepki veririz. Neden bazen salt üstünlük çabasıdır, bazen iktidar, bazen sevilme arzusudur, o an baskın olan herhangi bir duygu. İnsanın yaşamın gerçeğine, kendi varlığına ilişkin arayışları, çözümlemeleri en azından etrafımızda olan biteni biraz daha farklı gözlerle görmemize, merhamet ve anlayış duyguları geliştirmemize yardım edebilir. Tabii bazen “Yaşamın gerekçesi, insan olma deneyiminin nedeni belki de bu karmaşadır, bu acılardır ve iyileşmelerdir” diye de düşünmeden edemiyorum. Belki de hepsi birlikte yaşam denen bu bütünü meydana getiriyor, bütün bunlar bizi meydana getiriyor. Biz neysek toplum da o sonuçta.

Osho’dan Jung’a kuantumdan sufizme kadar geniş bir yelpaze var. Bu durum okuyucular açısından kafa karışıklığı yaratıyor mu sizce?
Bence kişisel büyüme sürecinde bir sürü aşamadan geçiyor insan. Yükselişler, aydınlanmalar, düşüşler, kafa karışıklıkları, saçmalamalar, duvara toslamalar, ne ararsanız. Hepsi aynı yol üzerindeki noktalar veya duraklar mı demeli. Bu yüzden kişiye göre hepsinin gerekli olabileceğini düşünüyorum. Durakların sırası da insandan insana değişebilir.

En çok hangi alanda insanlar yol gösteren arıyor sizce? Para, güven, ilişkiler vb.
Herkesin peşinden koştuğu bir şeyler var bu hayatta. Örneğin bana göre para peşinden koşulacak bir şey değildir, uğrunda vakit kaybetmeye değmez ama başka birisinin paranın anlamsızlığını kavramak için çok para sahibi olması gerekebilir. Aslına bakarsanız hayatta güven diye bir şey de yoktur. Çatısı olmayan bir evden dışarı adım atmamanız lazım güvende olmak için ki o zaman da kesin bir güvenlikten söz edilemez. Benim için hayat başından sonuna ruhsal bir arayış. Bu farkındalık insandan insana değişebilir.

Yayınevinizde en çok hangi tür kitaplar satılıyor?
Ralph Marston’ın motivasyon üçlemesi “Günde Bir Doz Motivasyon”, “Her An Mucize” ve “On Milyar Hayalin Gücü” kişisel gelişim kitaplarımızın başında geliyor. Ralph Marston’ın bizim için önemi büyük, tesadüfen keşfettiğimiz bir yazar değil. İçimizden birinin hayatını değiştirdiği için özellikle peşine düştüğümüz ve kitaplarını Türkiye’de yayımlamaya ikna ettiğimiz bir yazar.

En çok satan kitabınız hangisi?
İlk kitabımız “2050” ve “Günde Bir Doz Motivasyon” en çok satan kitaplarımız oldu.

 

Pozitif Dergisi 2014/03

Yorum Ekle