Sıcak yaz günlerinde denize açılarak yoga yapmaya ne dersiniz? Bırakın tekneniz dalgalarla dans ederken, bedeniniz de nefesinizle dans etmeye, asanalar arasında özgürce akmaya başlasın…
Prodüksiyon: Aytaç ÖZKARDAŞ GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Yelkenci Selin Koldaş Denli, deniz ve yoga tutkusunu birleştirip uzun yıllardır hayalini kurduğu şeyi gerçekleştirmiş; teknede yoga. Çoğumuzun gün boyu koşturma içinde kendimize zaman ayırmayı ve yaşamın keyfini çıkarmak adına mola vermeyi unutuyoruz. İşte proje tam da bu ihtiyaçtan ortaya çıkmış. Bir yandan şehir atmosferinin bizi sıkıştıran etkisinden uzaklaşırken bir yandan da denizin ve yoganın iyileştirici etkisine kendimizi bırakmak, küçük bir mola vermek… 1990 yılında başladığı yelken sporuna halen devam eden milli sporcu Selin Koldaş Denli, “Denizcilik kendi başına azim, odaklanma, fark etme, hissetme, anı yakalama ve dolu dolu yaşama gerektirir. Yoga ile ortak noktalarının başında da zaten bu en temel noktalar gelir” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Yoga her yerde yapılabilir, her yerde vardır. Sadece fark etmek ve keşfetmeye açık olmak yeterlidir. Bir de doğa işin içine girince; temiz hava, manzara, keyif, nefes… Pek çoğumuzun keyif aldığı ve tutkuyla bağlandığı denizde; fark edebilmek, dinleyebilmek, görebilmek, hissedebilmek önemli, keyifli ve özel bir deneyim. ” Yelkenci yogini Selin Koldaş Denli ile denize açıldık ve Pozitif okurları için bu farklı deneyimi fotoğrafladık. İşte İstanbul açıklarında küçük bir yoga seansı…
Ağaç Duruşu-Vrksasana
Sağ ayak bileğinizi kavrayıp, ayak tabanınızı sol bacağınıza yaslayın. Ayağınızı mümkün olduğu kadar yukarı yerleştirmeye çalışın. Kollarınızı yukarı doğru uzatarak sağ bacağınız üzerinde dengede durmaya çalışın. Dengenizi korumak için bir objeye odaklanabilirsiniz. Yerdeki ayak yere köklenirken, ayak kavisleri derinleşiyor, belirginleşiyor… Bacak aktif olsun, ancak dizi kilitlemeyin. Bükülü diz yana doğru açılırken; üst beden nefeslerle açıklığını korusun. Kalp açık, omuzlar nefeslerle her uzamada yumuşuyor, yüz kasları rahat…
Garudasana Kolları, Gomukasana Bacakları
Dizler mümkünse aynı hizada olacak şekilde bacakları üst üste yerleştirin. Ayak tabanları aktif. Önde kolları bir ya da iki kere birbirine dolayın, kollar birbirini desteklesin. Kürek kemikleri birbirinden uzaklaşırken sırt genişliyor. Omuzlar nefeslerle yumuşaklığını koruyor. Burundan alınan her nefeste kollarla, el parmaklarından, yukarı doğru uzarken; burundan boşalan her nefesten kollar birbirine destekle beden yumuşaklığa davet ediliyor. Bedenin alt kısmında kalça yumuşak, oturma kemikleri yere kökleniyor.
Virabhadrasana I-I.Savaşçı
Adını Hint mitolojisindeki bir savaşçıdan alan bu duruş kasları yoğun bir şekilde esnetir, derin bir şekilde nefes alabilmeyi sağlar ve vücuda enerji verir. Dağ duruşundayken bir ayağınızla öne geniş bir adım atın, öndeki ayak parmakları ileri bakıyor, arkadaki ayağı dışa doğru çevirin. Kalça kemikleri öne doğru baksın. Nefes verirken öndeki dizi ayak bileğinin üzerine gelecek şekilde bükün, kolları başınızın hizasında yukarı doğru uzatın. Öndeki diz ayak bileği üzerinde; içe ve dışa dönmeden ileri doğru uzasın. Arkadaki ayak yere dört köşesinden köklenirken, bacak aktifliğini nefeslerle korumaya devam etsin. Kalp açık, üst kolları dışa doğru hafifçe çevirin, omuzları yukarı doğru kasmayın, omuzlar kulaklardan uzak olsun… Boyun rahat ve yüz kasları nefeslerle yumuşamaya başlasın. Bakışlar boynun rahat edeceği şekilde ileride ya da yukarıda olabilir. Burundan dolan her nefesle kaburgalar genişlerken, burundan boşalan nefeslerle beden uzunluk içinde açılmaya, derinleşmeye devam etsin.
Utthita Parsvakonasana
Kalçanızı güçlendiren ve esnemesini sağlayan bu harekete başlarken ayaklarınızı ve kollarınızı iki yana açın ve ileri doğru bakın. Sol ayağınızın önünü bir parça sağa döndürün ve sağ bacağınızı tamamen dışa doğru çevirin. Nefes vererek sağ dizinizi yana doğru bükmeye başlayın. Dizinizi 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde bükün ve sağ elinizi sağ ayağınızın yanına yere koyun. Sol kolunuzu avuç içi yere dönük olacak şekilde sağa doğru esnetin. Başınızı zorlamadan yukarı doğru bakın. Bu pozda üst bedenin bir tarafı açılırken diğer tarafı kapalı kalıyor. Kapanan taraf rahatsız edici bir sıkışıklık yaratıyorsa alttaki dirsek dize yerleşebilir. Böylelikle daha rahat bir uzama söz konusu olabilir.
Baddha Utthita Parsvakonasana
Utthita Parsvakonasana pozunda bir el yerde, bir el yukarı doğru uzadıktan sonra nefeslerle beden açıklığı, kalp yumuşaklığı sağlanabiliyorsa eller arkada birbirini yakalayabilir. Arkadaki bacak güçlü, ayak yere kökleniyor. Öndeki diz ayak bileği üzerinde, kalça açıklığını koruyor ve destekliyor. Pozu uygularken öne doğru kapanmadan baş tepesinden uzama devam etmeli. Yukarıdaki omuz adım adım nefeslerle açılmalı.
Eka Pada Rajakapotasana/ Güvercin Pozu
Önde ellerin arasına yerleştirdiğiniz dizi, rahat ediyorsanız pozu derinleştirmek için biraz daha dışarı taşıyabilirsiniz. Kalçada fazla derin his var ise bir adım geride kalınarak diz hafifçe ortaya taşınabilir. Arkadaki bacak aktif ve düz bir şekilde geriye uzarken, topuk yukarıya bakıyor. İç bacak aktif, kalça nefeslerle açıklığa davet ediliyor. Üst beden iki taraftan uzarken; boyun ve yüz kasları rahat. Kollar aktif bir şekilde yukarı uzarken; iç bacaklar vakum hissi içinde zeminden gücünü alıyor ve denge sağlanıyor.
Eka Pada Adho Mukha Svanasana
Dört ayak üzerinde harekete başlayın. Nefes verirken ayak parmaklarınızı takıp kalçayı gökyüzüne doğru yükseltirken başı tamamen ağır bırakarak ellerden kuyruk sokumuna doğru uzayın. Kollar omuz genişliğinde açık ve eller yere köklensin. Nefes alırken sağ bacağı yukarı kaldırın, karnı içeriye çekin. Bacağı dizden kıvırarak topuğunuzu sol kalçanın üzerine doğru taşıyın. Pozu uygularken omuzları kulaklardan uzak tutun, boynun sıkışmaması için çeneyi hafifçe kalbe doğru çekin. Sırt ve kürek kemikleri çevresi geniş… Yukarıya doğru uzayan ayak tabanı aktif ve bacak güçlüdür. Bacak düz bir şekilde uzarken kalçalar yere paralelliğini korur. Sonrasında nefeslere kalçalar üst üste binmeye başlar.
Ardha Matsyendrasana
Bacakları öne uzatarak oturun. Sağ bacağınızı dizden bükerek sol bacağınızın üzerinden geçirin. Alt bedeni sabit tutarak gövdenizi sağa doğru çevirin, sol kolunuzu sağ bacağınızın dışına, sağ elinizi de yere yerleştirin ve bakışlarınızı sağa doğru çevirin. Öne doğru uzayan bacak düz ya da diz bükük şekilde konumlanabilir. Diğer tarafa yerleştirilen ayak tabanı dört köşesinden yere basarken aynı tarafın oturma kemiği yere doğru uzamaya devam eder. Oturarak yapılan bu rotasyon, her nefesle bedeni uzatarak derinleştirir. Omuzlar rahat, sırt bölgesi geniş olmalı. Bir adım ilerde; derinleşme için, eller üstteki bacağın içinden geçerek birleşebilir.
Anjaneyasana
Nefes alırken sol bacağı geriye doğru gönderip sol dizinizi yere doğru bırakın. Öndeki ayak yere köklenirken kalçalarınız yere doğru ağırlaşmayı sürdürsün. Kollar kulakların yanından yukarı doğru uzatın. Üst kollar dış rotasyonla omuzları kulaklardan uzaklaştırarak, uzamaya devam etsin. Burundan dolan nefesler bedeni uzatıp, aktifleştirirken burundan boşalan nefesler bedeni rahatlatıp derinleştirsin. Boyun, boğaz ve çene rahat…
Vücudun bir yönü ile uygulanan asanaları diğer yöne de uygulamayı unutmayın!
Pozitif Dergisi 2014/03