Terapi

Bırakın gitsin!

Bazen sorunları düşünmekten yorulursunuz bazen de sırf sorununuzu unutmak için “Aman, boşver gitsin!” dersiniz. Sorunlar belki “Boşver gitsin” ile gitmez ama onları “Serbest Bırakma” ile unutabilir, sorunlara özgürlüğünü vererek onları göğe doğru yükseltebilirsiniz.

Yazı: Nilgün YILDIZ

Bazıları aşktan bazıları paradan bazıları da ailesinden şikayetçidir. Sorunlar büyük görünse de aslında neredeyse birçok kişinin derdi bu konularla bağlantılıdır. Belki geçmişte yaşadığımız bir aşk yarası nedeniyle ilişki kuramaz, önceki deneyimlerimiz nedeniyle işte başarıyı yakalayamaz ya da çocukluğumuzda yaşadıklarımız nedeniyle aile kuramayız. Fakat sorunun derinine tam olarak inemediğimiz için bizi neyin mutsuz ettiğini bir türlü anlayamayız. İşte bu durumda devreye Regresyon yani Serbest Bırakma giriyor. Bir çeşit meditasyon olan bu yöntem sayesinde sorunların arkasından “güle güle” diyerek el sallayabiliyor, hayatınıza mutlu bir şekilde geri dönebiliyorsunuz. Konuyla ilgi Dönüşümsel Yaşam Koçu Zekiye Olgaçay’ın kapısını çaldık.

Serbest bırakma ne anlama geliyor?
Regresyon olarak bilinen Serbest Bırakma, bir tür meditasyonla kişinin bilinçaltına inip, oradaki birtakım olumsuz duyguları, enerjileri serbest bırakma anlamına geliyor. Şöyle düşünün; bilgisayarda bir oyun görüyorsunuz. Fakat aslında bu oyunun bir yazılımı var. O yazılım sayesinde oyunu görüyorsunuz. Yazılımda bir değişiklik yaptığınızda oyun da değişiyor. İşte hayatımız da böyle. Bilinçaltımız bir bilgisayar programı gibi, oraya girip, olumsuz yazılımları yani geçmişte yaşanan olumsuz deneyimleri, kırgınlıkları, kızgınlıkları, halen taşıdığımız veya bazen çocukluktan hatırlamadığımız ama bilinçaltımıza kaydolmuş programları serbest bırakıp yerine pozitif yazılımın verilmesi bu yöntemi daha iyi anlatıyor.

Serbest Bırakma konusunda nasıl bir eğitim aldınız?
Ben aslında yaşam koçuyum. Çeşitli koçluk eğitimleri aldım. Birçok kişisel gelişim eğitimine katıldım. Yaklaşık 2000 yılından beri yurt dışındaki dünyanın önde gelen spritüel eğitmenleriyle çalıştım. Bu alanda birçok seminer ve workshop hazırladım.

Serbest Bırakma’ya ihtiyacımız olduğunu nasıl anlıyoruz?
Eğer hayatınızda bir şeyler yolunda gitmiyorsa ve özellikle belirli bir konuda aynı şeylerin tekrarlandığını hissediyorsanız o zaman olumsuz bir kaygınız var demektir. Bu kaygı ilişki, para ya da iş konusunda olabiliyor. Hayatınıza baktığınızda genelde benzer bir patern yaşıyorsunuzdur. Örneğin; istediğiniz terfiye ulaşamıyorsunuzdur, ilişkilerinizde hep benzer adamlar sizi buluyordur. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız bu yöntemden faydalanabiliyorsunuz.

Seanslarda neler yaşanıyor?
Önce çalışmak istenilen konu belirleniyor. Birkaç konu olabilir fakat önce hangisinin öne alınacağı belirleniyor. Konular genelde iş, para ya da ilişki oluyor. Seansın sonunda kişinin hayatında ne olmasını istediği netleştiriliyor ve sonra seansa geçiliyor. Gözler kapatılıyor ve derin bir nefes alınıyor. Bu süreçte kişiye sorular soruluyor ve bazı cümleler söylenerek meditasyona yönlendiriliyor. Ne gördüğüne ne hissettiğine dair birtakım sorular soruluyor. Serbest bırakacağı cümleler de tekrar ettiriliyor. Bu tamamen kişiye ait cümleler oluyor. Bu seanslarda üzüntü vermiş bir süreç yaşarken ağlama, kızgınlık gibi duygular tekrar canlanabiliyor. Fakat bunlar o sürecin serbest bırakılmasının bir parçası aslında. Seans yaklaşık bir saat sürüyor. Meditasyon yapar gibi yarı uykuda olunuyor. Kişi etrafta olanların farkında fakat kendi içine dönük halde aslında kendi içine bakıyor gibi oluyor.

Tek bir seansta sorunların çözülmesi mümkün mü?
Basit konularsa örneğin kedi ya da köpek korkusu gibi korkular ya da kaygılar varsa daha kolay çözülebiliyor. Kişi kediden korkuyordur çünkü üç yaşında bir kedi ona pati atmıştır ve korkmuştur. Serbest Bırakma ile o ana geri dönüp, kedi korkusunu kediden korkmasını gerektirecek bir durum olmadığı düşüncesine çevirdikten sonra bazen o korku tamamen kaybolabiliyor. Ama daha soyut konularda sonuç almak daha uzun sürebiliyor. Bu tür durumlarda bir seansta sorunun şiddeti dokuzsa yediye düşüyor olabilir ama tek seansta kökünden bitmesi gibi bir durum olmuyor. Bir dönüşüm, iyileşme oluyor. Kısacası sorun köklere inmişse, yıllardır aynı sorun varsa yavaş yavaş köke inerken son seansta kökü çekmeniz gerekiyor.

Sonrasında kişi kendini nasıl hissediyor?
Serbest Bırakma tamamlandığında kişi kendini hafiflemiş, rahatlamış, dingin ama birtakım duyguları yaşadığı için biraz yorgun hissedebiliyor. O gün biraz dinlenmek isteyebiliyor.

Bazı şeyleri neden serbest bırakmak gerekiyor?
Hayatınızda bazı şeyler istediğiniz gibi gitmiyorsa eğer hayatınızda belirli alanlarda istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, içsel anlamda huzuru yakalayamıyorsanız o zaman birçok yöntem arasından bu yöntemden de faydalanmak yararlı olabiliyor.

Sizin seanslardaki göreviniz ne oluyor?
O kişiyi yönlendiren, aracı olan kişi oluyorsunuz. Geçmişteki deneyimden tekrar geçmesini ve serbest bırakmasını sağlıyorsunuz. Cümleleri doğru şekilde söylemesine aracı oluyorsunuz.

Ne zaman ihtiyaç duyarsanız?
1- Sürekli aynı sorunları yaşıyorsanız,
2- Aynı kalıpları ve davranış biçimini tekrar ediyorsanız,
3- Benzer insanları ve olayları hayatınıza çekiyorsanız,
4- Kedi, köpek, yükseklik, uçak korkusu gibi somut korku ve endişeleriniz varsa,
5- Bağlanma korkusu, takıntılar gibi soyut konularda sorunlara sahipseniz,
6- Olumsuz alışkanlıkları bırakmak istiyorsanız,
7- Geçmişte yaşadığınız ve hala taşıdığınız acıları ve kırgınlıkları affetmeniz gerektiğini düşünüyorsanız Serbest Bırakma seanslarını deneyebilirsiniz.

 

Pozitif Dergisi 2013/03

Yorum Ekle