İlk olarak dizilerdeki oyunculuğuyla dikkat çeken Ayşe Tolga şimdilerde isminden aromaterapi alanındaki başarılarıyla bahsettiriyor. Kendine yepyeni bir marka yaratan Ayşe Tolga, aromaterapi hakkında merak edilenleri anlattı.
Yazı: Nilgün YILDIZ
Aromaterapi ile nasıl tanıştınız? Nasıl oldu da bu alanda profesyonel bir eğitim almak istediniz?
Her zaman güzel kokuları sevmiş, şifa metotlarıyla ilgilenmiştim. 2004 yılında yolum aromaterapiyle kesişti ve çocukluğumda çok etkilendiğim öz yağlarla tekrar karşılaştım. Aromaterapi eğitiminden önce anatomi, fizyoloji ve temel masaj eğitimleri almıştım. Daha sonra Londra’daki The Institute of Traditional Herbal Medicine and Aromatherapy’de (ITHMA) hocam Gabriel Mojay ile tanıştım. Hammaddeler, fuarlar, kitaplar ve eğitimlerle geçen dolu dolu bir beş yılım oldu. Bu sürecin sonunda ise kendi ürünlerimin olduğu markam Aisha doğdu.
Aromaterapi genel olarak ne anlama geliyor?
Aslında bitkilerin farklı bölümlerinden elde edilen öz yağların bedensel, zihinsel ve ruhsal şifa için kullanımı anlamına geliyor. Ancak bu çok yüzeysel bir tanım. Misyonlarımdan bir tanesi de aromaterapinin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak. Bu nedenle Doğal Terapiler Akademisi’ni kuran kişilerden biriyim. Bu proje, kalifiye doğal terapi uzmanı eksikliğini, akademisyen ve uzman eğitmenler gözetiminde kapatacak bir okul ihtiyacı olduğu için ortaya çıktı. Bu okul spa eğitimleri, masaj eğitimleri, doğal terapiler, fitoterapi, aromaterapi ve estetisyenlik üzerine profesyonellere yönelik bir akademi. Ayrıca konuyla ilgilenen amatörlere yönelik de workshop’lar düzenliyoruz.
Aromaterapi nelere iyi geliyor?
Aromaterapinin iyi geldiği şikayetlerden bazıları: Stres, anksiyete, huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk, dermatolojik problemler (deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama vb.), baş ağrısı, migren, regl sıkıntıları, regl öncesi sıkıntıları, menopoz sorunları, hamilelik sıkıntıları, bel ve sırt ağrıları, ödem ve dolaşım bozuklukları, kas, kemik ve eklem sorunları, bel ve sırt ağrısı, eklem iltihaplanmaları, spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıkları, solunum sorunları, dolaşım sorunları, sindirim sorunları, kulak, burun, boğaz, selülit ve kilo problemi. Bunun dışında psikolojik ve zihinsel pek çok şikayetin tedavi sürecinde de destekleyici rol oynuyor.
Aromaterapi seansları nasıl uygulanıyor?
Gelen danışanımızın sağlık, uyku, tuvalet alışkanlıkları ve duygusal yapısını öğreniyoruz. Bunun arkasından Çin tıbbı prensipleriyle diline, tırnaklarına bakıyor, eğer varsa enerji dengesizliğini teşhis ederek bunu dengelemeye yönelik karışımları hem evde kullanması için veriyoruz, hem de aromaterapi masajı ile uyguluyoruz.
Aromaterapide kullanılan yağlar hangi özelliklere göre seçiliyor?
Yağlar kişinin rahatsızlığına ya da gidermek istediği soruna veya etkiye göre seçiliyor. Akne tedavisi, doğumu kolaylaştırma, gaz giderme veya sinirsel rahatlama gibi.
Güzellik için aromaterapide hangi yağlar kullanılıyor?
Aromaterapide kullanılan ve baz yağlar adı verilen bitkisel yağlar, doymamış yağ asitleri ve amino asitlerce zengin oluyor. Bu yağlar gamma linoeik asit gibi Omega 3 ve 6, A, E vitaminlerini içeriyor. Ben cilt bakımında hepsini kullanıyorum. Ama öne çıkanlar arasında tatlı badem, jojoba, argan, kuşburnu çekirdeği, üzüm çekirdeği, kantaron ve kalendula yer alıyor. Bunun dışında öz yağlar yani uçucu yağlar da içerdiği farmakolojik özelliklere göre cilt ve gözenek sıkılaştırıcı, yüz konturunu toparlayıcı etkilere sahip. Sandal ağacı, petit grain (acı portakal), yasemin, gül ve lavanta gibi yağlar da kuvvetli anti aging yağlar arasında yer alıyor.
Bu yağları kullanmaması gereken kişiler var mı?
Hamileliğin ilk üç ayındaki anne adaylarına, yaşlılara ve bir yaş altı bebeklere bu yağların kullanımı önerilmiyor.
Hem cilt hem de vücut güzelliği için neler tavsiye ediyorsunuz?
Güzelliğin birincil şartı sağlıktır. Sağlıklı bir hayat tarzı önemli. Uyku, dengeli beslenme sıvı tüketimi, cilt temizliği ve spor bir bütün olarak ele alınmalı. Bunları yapmadığınız zaman cildinizi dışardan beslemeye çalışmak kalıcı etkiler göstermiyor. Sağlıklı yaşamın tüm koşullarını yerine getirmeye özen göstermeliyiz. İşte o zaman cilt dostu yağlarımızı cilt güzelliğimiz için kullanabiliriz. Düzenli kese, masaj yaptırmak ve cilt bakımı da ayrıca önemli birer destek oluyor.
Aromaterapinin ağrıları iyileştirme gücü bulunuyor mu? Eğer öyleyse hangi ağrıya hangi yağ iyi geliyor?
Ağrı kesici özellikli yağlar arasında biberiye, lavanta, mercan köşk, kekik ve nane bulunuyor. Migren ve kas ağrıları gibi problemlerde de bu yağları kullanabilirsiniz. Boğaz ağrılarında ise adaçayı gibi daha çok antiseptik özellikli yağlar kullanılabiliyor.
Buhar makinelerine konulan yağlar hangileri?
Probleminize göre virüsleri öldürmek, havayı temizlemek, solunum yollarını açmak veya uykuya yardımcı olmak gibi etkiler için okaliptus, çay ağacı, lavanta, limon veya nane yağları aromaterapi kaplarına konulabiliyor. Üç ila beş damla yeterli.
Yağlar
BERGAMOT: Ağrı kesici, antiseptik, antidepresan, canlandırıcı ve tazeleyici. Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan sistit sorununa yardımcı oluyor.
ROMA PAPATYASI: Antiseptik, ağrı kesici, iltihap giderici ve spazm çözücü etkisi var. Kas, baş ve diş ağrısına iyi geliyor. Hazımsızlığa yardımcı oluyor.
ITIR: Antiseptik, antidepresan, ödem giderici, canlandırıcı ve tazeleyici. Bacak ağrılarını hafifletiyor, dolaşım sorunlarına iyi geliyor.
GREYFURT: Dolaşım sorunlarına faydalı, canlandırıcı ve tazeleyici, ödem giderici, sindirime yardımcı, lenf dolaşımını uyarıcı etkisi bulunuyor. Su atıcı özelliği var.
LAVANTA: Antiseptik, antibiyotik, ağrı kesici, antidepresan, genel iyileştirici, rahatlatıcı. Hamilelikte ağrı ve sancıların giderilmesine yardımcı oluyor. Su attırıyor ve hücre yenilenmesini tetikliyor.
LİMON: Antiseptik, antibakteriyel, antifungal, dolaşım sorunlarında faydalı, uyarıcı, tonik. Varis oluşumunu engelleyici özelliği bulunuyor.
MANDALİNA: Antiseptik, tazeleyici, tonik, rahatlatıcı. Ödem tutmasında etkili oluyor.
SANDAL: Antiseptik, iltihap giderici, antidepresan. Sistit tedavisinde etkili oluyor. Akne problemlerinde kullanılabiliyor. Sebum dengesini sağlayarak yağlanmayı engelliyor.
YLANG YLANG: Antiseptik, antidepresan, afrodizyak, sakinleştirici, tansiyon düşürücü etkisi bulunuyor.
Ayşe tolgadan aroma terapik maske tarifleri
SAÇ DIPLERINI KUVVETLENDIRICI SAÇ SERUMU
◆ 25 ml tatlı badem yağı
◆ 25 ml jojoba yağı
◆ 25 ml ceviz yağı
◆ 20 ml buğday özü yağı
◆ 5 ml argan yağı
◆ 20 damla sedir yağı
◆ 20 damla ardıç yağı
◆ 5 damla biberiye yağı
Tüm malzemeleri ölçerek cam şişeye dökün ve karıştırın. Avuç içine 1 lira büyüklüğünde dökerek özellikle gece yatmadan önce saç diplerinize iyice friksiyon yaparak yedirin. Streç filmi sıkıca başınıza sararak tercihen gece boyu, uygun değilse minimum bir saat kafanızda tutun. İki ay boyunca her gece yapmalısınız.
ANTI AGING YÜZ SERUMU
◆ 5 ml avokado yağı
◆ 15 ml aspir yağı
◆ 15 ml fındık yağı
◆ 10 ml üzüm çekirdeği yağı
◆ 5 ml kuşburnu çekirdeği yağı
◆ 30 damla ıtır saf yağı
Kullandığımız tüm yağlar hücre yenileyici, yara ve yanık iyileştirici özellikleri nedeniyle yaşlanma karşıtı bir serum için ideal içerikleri barındırıyor. Tüm malzemeleri karıştırın. Bir damlalıkla 10-20 damla kadar aldığınız serumu uygulayın. Sabah ve akşam temiz cilde, boyun ve dekolte bölgesi dahil olmak üzere sürün.
SELÜLIT SAVAŞI MASAJ YAĞI FORMÜLÜ
◆ 80 ml jojoba yağı
◆ 15 ml üzüm çekirdeği yağı
◆ 1,5 ml greyfurt öz yağı
◆ 1,5 ml limon öz yağı
◆ 1 ml servi öz yağı
◆ 1 ml ardıç öz yağı
◆ 0,5 ml zencefil öz yağı
Greyfurt, servi, zencefil ve çam yağları dolaşım hızlandırıcı, aynı zamanda bağ dokuyu güçlendirici etkiye sahip. Bu yağları jojoba ve susam gibi baz yağ içerisine yüzde 30 oranında ekleyerek iyi bir selülit karışımı elde edebilirsiniz. Bu yağları karıştırıp selülit olan bölgelerinize sürebilirsiniz. Öz yağlar damlalıklı şişelerde satılıyor. Bu yağları karışımlarınıza eklerken 30 damlanın 1 ml olduğunu hesaplayarak kullanabilirsiniz. Yani 1,5 ml 45 damla olacak.
AROMATERAPİYİ UYGULAMA METOTLARI
◆ Masaj: Tüm vücut masajı.
◆ Solunum: Mekan kokulandırma, buhar yoluyla yağların teneffüs edilmesi.
◆ Banyolar: Vücut, el, ayak, oturma banyoları.
◆ Kompresler: Problemin kaynağına göre sıcak veya soğuk.
◆ Topikal uygulamalar: Merhem, jel ve kremler.
◆ Oral: Ağız ve boğaz gargaraları ile banyoları.
◆ Aromaterapi kozmetikleri: Kremler, şampuanlar vb.
Pozitif Dergisi 2013/01