Meditasyon

Meditasyon içinizdeki sessiz tanığı uyandıracak

Meditasyon yapmak bir üstünlük olmadığı gibi sanıldığı kadar zor da değil ama hayatınız üzerindeki gücü tartışılmaz. Meditasyonun doğrularını ve yanlış bilinenlerini New York’un finans hayatını bırakıp 10 yıl boyunca Chopra Center Üniversitesi’nin dekanlığını yapan Davidji anlattı.

Yazı: Ebru ŞİNİK

Davidji

Davidji

Chopra Center Üniversitesi’ndeki hocalarımdan olan Davidji’nin yeri bambaşkaydı. O bembeyaz saçları ve sakalı ile sanki Hz. İsa’yı ve Noel Baba’yı andıran yüzü, şefkat ve sevgi dolu enerjisi ve bakışları, ders anlatırkenki üstün belagat gücü, müthiş mizah anlayışı ve herkesin ama herkesin kalbine dokunabilme yeteneği bence okulda sadece onda bulunuyordu. Dünyanın en güçlü finans yöneticilerine sahip bir aileye mensup olmasına rağmen, bu konuyu hiç açmaz, hatta bağlantı kurulmasın diye bu yüzden soyadını dahi uluorta kullanmaz, her yerde kendisine Dr. David Simon tarafından verilen takma ismi kullanan Davidji’yi Pozitif okuyucuları ile tanıştırmaktan sevinç duyuyorum. Şahsen yaşam amacımı, Davidji’nin liderliğinde okulda sabahları 06.30’da açık havada yüzlerce insanla yapılan grup meditasyonları esnasında gözümde yaşlarla keşfetmiş birisi olarak, meditasyonun aslında uygulaması ne kadar basit ve dönüştürücü olduğunu uluslararası üne sahip bu üstattan hap niteliğindeki önerileri sayesinde öğrenmenizi diliyorum.

Dr. Deepak Chopra ve Dr. David Simon ile çalışmaya nasıl başladınız? Meditasyon eğitmeni olmaya karar vermeden önce neler yapıyordunuz?
New York’ta uzun yıllar boyunca kurumsal finans alanında ve iş dünyasında çalıştım. Hatta bir dönem, bugün Sıfır Noktası olarak bahsedilen yerde, kulelerin yüksek katlarından birinde çalışmıştım. New York’ta şehir merkezinden uzakta bir üniversitede okurken birçok meditasyon türünü keşfetmeye ve onlar üzerinde çalışmaya başlamış olsam da, bir gün, yaşamım fiziksel ve duygusal dengesini kaybetmiş bir haldeyken, meditasyon yapmayı bırakmış olduğumu fark ettim. 15 yıl boyunca hayatımın çok farklı alanları üzerinde değişiklikler yapmaya çalıştım fakat yaşamım her seferinde tatminsiz kalıyordu. Zihnimdeki huzura hasret kalmıştım. Amacı olan bir işin özlemini, gençliğimde çok iyi bildiğim his derinliğinin özlemini çekiyordum. Kişisel ve iş ilişkilerim stresli ve sahteydi. Uyanıyor, gün sonunda tükenmiş halde eve geliyor, akşam yemeğimi yiyor, bir kitap okuyor veya televizyon izliyor, uyuyordum. Hayatımın bu bölümündeki dönüm noktası birgün sokakta evsiz bir adamla karşılaştığımda gerçekleşti. Uzanarak pantolonumun paçasını tuttu ve şöyle sordu: “Mezar taşında ne yazacak?” Yüz yüze bakarak kozmik bir an içerisinde bağlantı kurmuştuk. Nefesim kesilmişti ve “Bilmiyorum” dedim. Kısa süre sonra Deepak Chopra ile bir meditasyon inzivasına katıldım ve hiç bitmeyen bir Meditasyon, Ayurveda, Yoga, Vedanta, Duygusal Şifa ve Yüksek Bilinç Seviyeleri’nin kadim bilgeliğine ait öğretilere dalmış oldum.

meditasyon-icinizdeki-sessiz-tanigi-uyandiracak-3Chopra Center Üniversitesi’nde ne kadar süre dekanlık yaptınız? Öğretilerinize nerede devam ediyorsunuz?
10 yıl boyunca Chopra Center’ın dekanı olarak hizmet verdim. Bu süreçte Deepak & David’in rehberliği altında kadim bilgeliği, gerçek dünyaya, günümüze ait pratik yorumları, ritüelleri ve teknikleri uyarladım. 10 yılın her gününü okuyarak, çalışarak, öğreterek ve yine öğrenmek, paylaşmak, öğretmek ve bu zamansız bilgilerin hakimi olmak için gerçek dünyada yaşayan öğrencilerimize destek vererek geçirdim. Sonuç olarak 12 yıldan fazla bir sürede 100’den fazla ülkede 30 bin kadar öğrencim ve tüm dünya çapında yetiştirdiğim 1200 kadar da sertifikalı eğitmen oldu. Fakat daha fazlasını yapmak istiyordum…İşadamlarına kurumsal hayatta daha etkin olabilmeleri ve daha iyi kararlar alabilmeleri için, polislere streslerini yönetebilmeleri için, ailelere birbirleri ile daha iyi geçinmeleri, daha iyi iletişim kurmaları ve daha sağlıklı olabilmeleri için destek olmak, bunun yollarını göstermek istiyordum. Okullarda, hastanelerde ve evsizlerin sığınaklarında da bunları öğretmek istiyordum. Herkes mutluluğun ve daha huzurlu bir zihne sahip olmanın peşinde… İnsanların sahip olduğu potansiyellerinin üst sınırlarına ulaşmalarına yardım edebildiğim için kendimi lütuflandırılmış hissediyorum. Son iki yıl içinde, yüzbinlerce insan “Meditasyonun Sırları” kitabını okudu, 300’den fazla kişi Yönlendirmeli Meditasyon kayıtlarımı internet üzerinden indirdi, seminerlerime katıldı ve radyo programlarımı dinledi. “Rotanızı Belirleyin”, “Yaşam Amacınızı Keşfetmek” ve “Meditasyon Sırları ile Şifalanın” adlı üç farklı inziva programımı gerçekleştirmeye devam ediyorum.

“Meditasyonun Sırları” adlı kitabınızla büyük bir başarı elde ettiniz. Meditasyonun büyük sırrı nedir?
Kitabı meditasyonun gizemliliğini ortadan kaldırmak ve kolaylıkla insanların hayatlarının bir parçası haline getirebilmek için yazdım. Aslında cevap gerçekten içimizdeki sessizlikte gün yüzüne çıkacağı halde, cevapları başka yerlerden arayarak çok fazla vakit kaybediyoruz. Bilgi zaten her zaman oradaydı, sadece meditasyon yaptığınızda ve bütünüyle o anda olduğunuzda, birdenbire, cevap kendini açığa çıkarırken onun fakına varıyorsunuz. Dua etmenin Tanrı’ya istediklerimizi söylemek, meditasyonun ise Tanrı’nın bize söylediklerini dinlemek olduğunu her zaman söylerim. Bu da yaşam yolculuğunuzun kendini açığa çıkarmasına benzer… Yolculuğunuz tek bir kaynaktan bireyselleşmeye giden, sürekli olarak gelişen, değişen, bir yerden başka bir yere geçen, dönüşen ve dışa doğru birçok farklı yönde hareket eden bir şey.

meditasyon-icinizdeki-sessiz-tanigi-uyandiracak-4

Dünyada kaç tane meditasyon tekniği var? En etkin olanları hangileri?
Sayısız meditasyon tekniği var: Mantra meditasyonu, ses meditasyonu, nefes meditasyonu, biofeedback meditasyonu, farkındalık meditasyonu, yönlendirmeli meditasyon, görsel meditasyon… Hatta yemek yeme meditasyonları. Farklı meditasyon çeşitleri sizi farklı yerlere götürür. Bazıları sizi o an içinde, bazıları ise o andan sonra sakinleştirir, bazıları sizi açar, bazıları ilham verir, bazıları rahatlatır, bazıları bilincinizi genişletir, yükseltir, diğerleri bir yere götürür ve bazılarıysa sizi derin bir tatmin hissi ile birlik bilincini idrak ederek yaşayacağınız bir yaşama taşır. İnsanları, kendilerine huzuru ve en açık netliği veren meditasyon türünü bulmaları ve farklı teknikleri denemeleri için teşvik ediyorum.

Günlük meditasyonların ne sıklıkta ve ne kadar süre yapılmasını tavsiye edersiniz?
Meditasyon yapan birçok kişinin özellikle günün ilk meditasyonunu yapmakta zorlanmaları ve zamanlama ile ilgili organize olamamaları üzerine bu sorunu çözecek bir rutin geliştirdim. Bu rutin sayesinde şu ana dek binlerce insan fazla çaba sarfetmeden sabah meditasyonlarını düzenli olarak sürdürebilmekte. Bu günlük rutin RPM olarak biliniyor; Rise (Kalk), Pee (Tuvalete Gir), Meditate (Meditasyon Yap). Her yeni gün uykudan uyanmamız gerçeği üzerine kuruludur. Sabahları 30 dakika ve öğleden sonra veya akşam da 30 dakika, günde toplam bir saat kadar meditasyon yapmanızı öneriyorum.

Meditasyonlarımızda daha fazla derinleşebilmek için ne önerirsiniz?
Burada anahtar, her güne birkaç dakikalık sessizlikle başlamaktır. Zaman içerisinde, eğer aralıksız olarak 21 gün boyunca günde 30 dakika meditasyon yapmaya karar verip uygularsanız, hayatınızı sonsuza dek değiştirmiş olur ve yaşamınızın geri kalanı boyunca her gün meditasyon yapmak istersiniz. Bu yaşamda tüm başardıklarınız “yapmak” eylemine dayanır. Meditasyon ise sadece “var olmak” ile ilgilidir. Bu nedenle, tüm statülerin ve sahip olduklarınızın altında yatan içsel ilahi benliğinizle bağlantı kurmak için farklı bir takım araçlara, sadece “var olmaya” ihtiyacınız vardır. Hangi meditasyon türünü uyguluyor olursanız olun, günlük meditasyonunuza bu çok güçlü ve içinize işleyen soruları kendinize sorarak başlayabilirsiniz: Ben kimim? Geçekten ne istiyorum? Benim Dharma’m yani yaşam amacım nedir? Bunlar sizin kendinize hayatınız boyunca sorabileceğiniz en derin ve etkili sorulardan bazılarıdır. Bu yüzden meditasyon esnasında akan bilgilerle meditasyon süresince hiçbirşey yapmayız. Aslında bu soruları sorarak meditasyona başlamak basitçe toprağı daha bereketli hale getirme sürecidir. Ektiğiniz tohumlar büyüdüğünde, daha genişlemiş, daha yaratıcı, daha sezgisel ve daha içgörü sahibi olmayı deneyimlemeniz meditasyon yapmadığınız zamanlarda, günlük eylem halinde olur. Bu sürecin değerinin şekil aldığı zaman meditasyon yaptığınız anlar değildir. Meditasyonun faydaları aslen meditasyon yapmadığınız günün diğer zamanlarında, gözleriniz tamamen açıkken, dünyayla etkileşim halindeyken ve tüm hayatınız esnasında sizinledir…

Meditasyon esnasındaki “Sınırsız Olasılıklar Alanı” ne demek? Bu alana girmek kolay mı?
Meditasyon sınırlandırıcı inançlarımızı ve korku temelli kısıtlamaları serbest bırakmamızı sağlar. Meditasyon sonrası gözlerimizi açıp, yeniden reel dünyaya geri geldiğimizde, daha önce hiç tasavvur etmediğimiz bir şeyi düşünme şansını elde etmiş oluruz: Daha derin iç görüler edinmek. Şu anda bilim, meditasyon yaptığımızda bağlantı kurduğumuz “düşüncelerimiz arasındaki boşluğun” bir sonraki düşünceyi tazelikle ve yenilikle doldurduğunu kanıtlamıştır. İşte buradan da daha önce hayalini bile kurmadığımız olasılıklar doğar. Meditasyon, sınırsız olasılıklar alanına giden kolay bir patikadır.

Meditasyon öncesi niyet belirlemenin önemi nedir?
Meditasyon öncesi soru-cevap çalışmasını severim. Çünkü bana yaşamımda olan başlıca şeylere uyumlanma ve onlarla ilgili, sadece dikkatimi değil, belirli niyetler ortaya koyma şansı verir. Sizin için önemli olan sorular nelerdir? Bunları kağıda yazın ve bir hafta boyunca meditasyon öncesinde kendinize sorarak cevapları keşfedin. Bir hafta sonra bu soruları serbest bırakın, daha fazla onlar hakkında düşünmeyin. Bir kez bilincinize gömüldüklerinde, hayatınız içerisinde kendilerini açığa çıkardıklarını hissedeceksiniz. Unutmayın: Bu soruları ya da cevaplarını meditasyonlarınıza taşımıyorsunuz.

Pozitif okuyucuları için özel bir mesajınız var mı?
Öncelikle Türkiye’yi ve Türk insanlarını seviyorum. Her gün daha da iyi olmak için çaba gösteren bilinçli bir halk. Onların görkemli gelişimlerine destek olmak ve bu gelişimlerinin bir parçası olmak bir onur… Tüm okuyuculara ve tüm Türk halkına şunu söylemek istiyorum: Her gün meditasyon yapmak, hayallerinize daha derinden güvenmeniz ve artık sizi beslemeyen, size hizmet etmeyen şeylerden uzaklaşmanız için dünyanızı genişletecektir. Bu bir süreç ve yaşam boyu süren bir yolculuk. Bu yolculukta yalnız değilsiniz. Hepimiz beraberiz ve her gün bocalıyoruz! Meditasyon yapmaya devam edin, huzur ve ahenk yaratmayan sözcükler dudaklarınızı terk edecektir, bunu fark edeceksiniz. Artık size hizmet etmeyen düşünceleriniz olduğunda bunu fark edeceksiniz. Meditasyon, içinizdeki sessiz tanığı uyandıracak ve tüm farkı yaratan da bu olacak! Yakında görüşmek umuduyla!

Kitabınızdaki ‘Meditasyona ait 5 Efsane’adlı bölüm çok enteresan.Kısaca bize bu efsanelerde bahseder misiniz?
En büyük efsane, başarılı bir şekilde meditasyon yapabilmek için zihninizdeki düşünceleri temizlemeniz gerektiğidir. Eğer hiçbir düşünceniz yoksa muhtemelen ölmüşsünüzdür. Günde yaklaşık 60 bin ile 80 bin arasında düşüncemiz olur. Ne var ki meditasyon yapan birçok kişi düşünceleri var diye meditasyonu bırakmıştır. Halbuki meditasyon esnasında zihninize giren ve çıkan düşüncelerin olması mükemmeldir. Bu sizin, aksi halde gömülü, değinilmemiş, işlenmemiş halde kalacak eylemlerinizi işleyebilme şansınızdır. Meditasyonla ilgili diğer yanlış olan başlıca efsaneleri şöyle sıralayabilirim:
Meditasyon sırasında özel bir şeyin olması gerektiği…
Evet, mutluluk verici, sakinleştirici ve eğlendirici deneyimler meditasyon sırasında gerçekleşebilir fakat bizim asıl amacımız bu değildir.
Meditasyon yapmak için bir doğru, bir de yanlış yol olduğu… Meditasyonu doğru yapıp yapmadığımızla ilgili olarak kendimize yarattığımız baskı sebebi ile oluşacak muhtemel stres ve kaygılarımız, düşünebildiğimiz diğer tüm stres verici olaylardan daha fazladır…
Eğer yeterince uzun süre meditasyon yaparsanız aydınlanacağınız zannı…
Siz zaten aydınlanmış bir varlıksınız. Sadece henüz buna uyanmamış olabilirsiniz. Fakat her meditasyon yaptığınızda, geriye uzanıp bir ömür boyunca edindiğiniz şartlanmışlıkların katmanlarını sıyırma imkanını elde edersiniz.
Meditasyonun sizi üstün bir varlık haline getirmesi…
Meditasyon her uyguladığınızda kendinize verdiğiniz bir hediyedir. İnsanların meditasyon yapıp yapmamalarına veya ne kadar uzun süre meditasyon yaptıklarına göre değerlendirildikleri ruhsal bir hiyerarşi yoktur. Meditasyonun ruhsal bir hiyerarşi barındırdığına inanmıyorum. Altın Kuralı taşıdığına inanıyorum.


Pozitif Dergisi 2014/04

Yorum Ekle