Röportaj

Kalbimizle baş başa…

Geçmişin hesaplaşmaları, bugünün telaşları ve endişeleriyle birleşince omuzlarımızdaki yük ağırlaşır. Acılarımız, kayıplarımız, en çok da çaresizliklerimiz bizi bir çıkmaza sokar. Yakınlarımızın telkinleri bir yerden sonra aradığımız huzuru ve cevabı bulmamıza yetmez. İşte bu zamanlarda kalbimize dönmek, içimizdeki güce sığınmak en büyük rahatlama şeklidir. Kimileri bunu dua ederek yapar, kimileri meditasyonla. Bakın ünlü isimler kendileriyle kaldıklarında nasıl yeniden umutla doluyor…

Hazırlayan: Vecihe SÖZERİ
Fotoğraflar: Murat TAMAY, DB Arşiv

“Meditasyon ve dua hayati ihtiyaçlarım”
kalbimizle-bas-basa-7REBEKKA HAAS ÇETIN
“Oldukça çılgın ve zorlu bu dünyada ruhsal, duygusal ve fiziksel sağlığınızı korumak için kendinize vakit ayırmanız gerçekten çok önemli. Yalnız olmaktan değil, kendinizle vakit geçirmekten söz ediyorum, arasında küçük ama önemli fark var. Meditasyon ve doğada yürüyüş yapmak benim hayati ilaçlarım. Kurucusu ve ortağı olduğum Cihangir Yoga’da da evimde de meditasyon yapıyorum. Meditasyonu şu şekilde yapıyorum: Uyandıktan biraz sonra, Boğaz’a bakan pencerenin önünde yere minder veya yastık koyuyorum, battaniyeyi omuzlarımın üstüne alarak, cep telefonumdaki ‘timer’ı belli bir zamana ayarlayarak oturuyorum. Omurgayı dik tutarak ve bu diklik içinde rahatlık bularak gözleri kapatıyorum. Hiçbir şey yapmadan, barış ve sakinlik duygusu geliyor. Son ana kadar hiç hareket etmiyorum. Ve bir süre sonra yüzümün derisini ve kaslarımı fark ediyorum, nefesime odaklanmaya başlıyorum. Bir şeyi yapmadan, sadece bu hisse odaklanarak öyle oturuyorum, ta ki ‘timer’ın sesi gelene kadar. O anda ise çoğunlukla küçük bir dua veya şükran etmek arzusu oluyor. Sabah çok erken yapmalıyım bunu çünkü 06:30’da ailemin hayatı başlıyor. Başkaları akşam saatlerini tercih edebiliyor, bence sabah olması kesinlikle daha iyi. Bu sizi yeniler, gün için gerekli konsantrasyonu ve gücü verir. Daha da önemlisi kalbinden hareket yolunu açar. Ayrıca yürüyüş yapıyorum. Yürüyüşte, soğuk hava veya güneş ışınlarını yüzümde hissederek yeterince hızlı ve tek başıma yürüyorum. Uzaklara bakmak gözlerimi rahatlatıyor, akciğerlerim derin nefeslerle dolarak canlanıyor.”

“İyiler için şükreder, negatifler için çözüm bulurum”
kalbimizle-bas-basa-2İPEK TUZCUOĞLU
“Manevi anlamda duaların ve ibadetlerin gücüne inanırım. Gün içinde ise olumlu yahut olumsuz yaşadığım her ne varsa o olayların kendime bakan tarafıyla ilgili yüzleşmesini yaparım. İyiler için şükreder, negatifler içinse çözümler bulmaya çalışır, eğrisini doğrusunu sorgularım. Ayrıca düzenli ve iyi bir uyku bence çok önemli. Uyumak beni güçlendirir ve fiziksel dengemi sağlar. Yaradana olan inanç ve bağlılığın önemine ve değerine inanırım. Kesinlikle kendimi en iyi hissettiğim yer evimdir. Dünyevi anlamda ise gökyüzüne ve denize bakmak doğanın güzelliklerini görebilmek beni çok rahatlatır.”

“Dış dünyadan uzaklaşmaya çalışırım”
kalbimizle-bas-basa-3BURCU KARA
“Eve gelince sessizliği ve yalnızlığı seviyorum… Uzun süre öyle kalmak iyi geliyor bana. Sonra köpeğim Tommy’ye dokunmak, onu görmek bana tüm stresimi unutturuyor. Tabii ki sıkça dua ederim, güzel şeyler düşünmeye, hayal etmeye çalışırım kafamı rahatlatmak için. Dış dünyadan uzaklaşmaya çalışıyorum yani genel olarak. Ama en çok yaptığım şey film izlemek diyebilirim.”

“Önemli olan bakış açımız”
kalbimizle-bas-basa-4ALEGRA LEVİ
“Günlük temponun sonunda haftada dört veya beş gün Bebeköy Mac’e spora gitmeye çalışıyorum. Kardio, kinesis ve ağırlık çalışıyorum. Ayrıca yorgunluk atmak için haftada bir kere mutlaka masaj yaptırırım. Bütün bunların yanı sıra uzun yıllardır sabahları mutlaka meditasyon yapıyorum. Nefes çalışmasının da çok faydasını görüyorum. Dualara inanırım ve dualarla birlikte pozitif düşünmeye, olaylara iyimser ve yapıcı bakmaya çalışırım. Çünkü bakış açımızı pozitif olarak değiştirirsek, olayların akışı mutlaka olumlu oluyor.”

“Diler ve bırakırım, kader yolumda varsa olur”
kalbimizle-bas-basa-5SİNEM YILDIRIM
“Günlük stresimi ve yorgunluğumu uzun köpüklü banyolarla atmayı seviyorum. İçine mutlaka ağrı ve yorgunluk giderici doğal tuzlar ilave ediyorum. Mumlar yakıyorum ki mum ışığı benim akşamları vazgeçilmezimdir. Mumları mutlaka her gece yakarım. Banyo esnasında ılık bitkisel çaylar içer ve meditatif müzik dinlerim. 25 dakikada tüm yorgunluğum biter. Dua etmek benim için konsantre olmak ve yoğunlaşmak şeklinde oluyor. Nefes teknikleriyle yapıyorum. Diler ve bırakırım, kader yolumda varsa zaten olur, yoksa da olmaz. Zaten üçüncü derece reikiyim, yıllar önce tamamlamıştım bunu. Yogayı ise spor olarak Cihangir Yoga’da yapıyorum ara ara.”

“Yarım saat kendimle baş başa kalırım”
kalbimizle-bas-basa-6ETEL BALER
“Kendimle baş başa kalmak adına sık sık yoga yapıyorum ama yogayı günün sonunda değil, sabahları yapmayı tercih ediyorum. Stresli bir yapım olmadığı için rahatlamak gibi bir derdim olmuyor. Ama çok yoğun bir günün sonunda yarım saat de olsa kendimle baş başa olmayı, içime dönmeyi tercih ederim. Herkese de tavsiye ederim.”

 

Pozitif Dergisi 2014/02

Yorum Ekle