Alternatif

Nefesin gücünü hissedin

Yaşamın vazgeçilmezi; nefes… Dünyaya geldiğimiz andan itibaren yaşamımız boyunca sürdürdüğümüz bu ritüel kişiye hem bedensel, hem ruhsal, hem de psikolojik olarak rahatlama sağlıyor.

Yazı: Ayşegül UYANIK ÖRNEKAL
Fotoğraflar: Tunçsel ÜLKÜ

Antrenmanlarını daha çok doğada yapan, güç ve dayanıklılığa dayalı bir egzersiz programı uygulayan “Intelligence Fitness” (IF) ekibi, felsefelerini “Öze dönerek, insan vücuduna doğal ortamda kasların gerçek görevlerini hatırlatmak” olarak ifade ediyor. Bu sayede vücut çabucak şekle sokuluyor, özellikle kalça, basen, karın gibi bölgelerin sağlıklı kilo vererek şekle girmesi sağlanıyor ve tüm bunlar 21 antrenman günü gibi kısa bir sürede gerçekleşiyor. Ekip çalışmalarını kimi zaman sahilde kimi zaman da ormanda nefes egzersizi yaparak sona erdiriyor. IF’in kurucusu ve fitness eğitmeni Serhat Sıdal tarafından yaptırılan nefes egzersizleri sekiz aşamadan oluşuyor. Sıdal, egzersiz programlarının bir parçası olan nefes terapisinin hem antrenman hem de günlük yaşam için faydalı olduğunu söylüyor. Bu egzersizler sayesinde vücudun oksijen kapasitesinin arttığını ve psikolojik olarak da rahatlama sağlandığını belirten Sıdal yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Çözemediğiniz bir sorununuz varsa yapacağınız beş dakikalık nefes egzersizinin ardından, o sorun hayatınızda olsa bile siz değişiyorsunuz. Bunu gerek spor yaşamınızda gerekse özel hayatınızda kullandığınızda başarı ve mutluluk grafiğiniz yükseliyor. Biz nefes egzersizlerini antrenman sonunda yapıyoruz ama bu tür çalışmalar ve meditasyon spor dışında da kullanılabiliyor. Biz beyin, beden ve ruhu beraber çalıştırıyoruz. Birinin fazla ya da az olması dengemizi bozuyor. Çünkü doğa gibi, vücudumuz da bir denge üzerinde işliyor. Biz önce bedenimizi yön bulma ya da taşıma egzersizleri ile çalıştırıyoruz. En sonunda da nefes egzersizleriyle ruhumuzu ve kalbimizi dinlendiriyoruz.”

nefesin-gucunu-hissedin-2

Nefes terapisi hem antrenman hem de günlük yaşam için fayda sağlıyor. Bu egzersizler sayesinde vücudun oksijen kapasitesi artıyor, kişi psikolojik olarak rahatlama yaşıyor.

Bedende rahatsızlık yaşanan yerlere bakıldığında duygusal nedenlerle tıkanmalar görülüyor. Örneğin dizde bir rahatsızlık varsa dize yoğunlaşarak bir nefes tekniği uygulanabiliyor. Nefes alışverişi oraya yönlendirilebiliyor.

NEFESI HAYATINIZA KATIN
Hayatta kalabilmek için aldığımız nefesin içindeki tüm elementlere ihtiyaç duyuyoruz. Günlük hayatta yaşanan stres gibi olumsuz durumlarda ise yanlış nefes uygulanıyor. Nefesin tutulması, yavaş nefes almak gibi sonuçları olan olumsuzluklar nefesi yanlış kullanmamıza ve unutmamıza neden oluyor. IF eğitmenleri enerjetik tıkanmalar olarak da adlandırılan birçok hastalığın bu nedenle ortaya çıktığını belirtiyor. Bu tür istenmeyen sonuçlar olmaması için de nefesi hayatın içine entegre ederek uygulamak gerekiyor. Öte yandan nasıl ki oksijen demiri doğada yakıyor veya paslandırıyor, aynı şekilde büyük nefesler almak da soruna neden olabiliyor. IF antrenmanlarının sonunda bazı kadim nefes teknikleri uygulanıyor. Bu yöntemler canlandırıcı ve dinçlik verici olarak kullanılıyor. Bunlar et bedenin dışında kalan enerjiyi de temizleyerek, açığa çıkarıyor. Hormonları da harekete geçiren bu teknikler şunlar:

KAPALABHATI (PARLAYAN KAFATASI):
Bu canlandırıcı nefes tekniği yalnızca nefes alıp vererek uygulanıyor. Kapalabhati’de beyin kılcallarına kan taşınıyor, canlandırıcı etkisiyle hafıza yenileniyor. Kişiye iyi ve yoğun enerji sağlıyor. Egzersiz ya da sınavlardan önce de yapılabilen bu tekniğin yatmadan önce uygulanması önerilmiyor. Ayrıca hamilelere ve yüksek tansiyonu olanlara da tavsiye edilmiyor. Bu yöntemde ideal olan bir dakikada 100 nefes alış verişi… Ancak bu rakama ulaşmak için zamana ihtiyaç duyuluyor. Çünkü bir anda 100 nefese çıkmak insanda baş dönmesine neden olabiliyor.

BHASTRIKA (KÖRÜK NEFES):
Bu yöntemde dirsekler ve kollar aşağı çekilerek, derin nefes uygulanıyor.

nefesin-gucunu-hissedin-3

DOĞADA YAPILAN 8 AŞAMALI NEFES EGZERSİZİ
Körük nefeste, kolları yukarıya kaldırırken nefes alın. Dizler hafif bükülü, üst gövdeniz dik dursun. Hızla dirsekleri belin iki yanına çekerken de aldığınız nefesi geri verin. Ortalama 20-40 tekrar yapılması öneriliyor.

nefesin-gucunu-hissedin-4

Ciğerlerin her yönüne nefes almak, ciğer kapasitesini artırdığı gibi aynı zamanda kaburgaların arasındaki küçük kas gruplarını da devreye sokuyor. İki yana eğilerek nefes alıp verin. Her yön için 5-15 tekrar uygulayabilirsiniz.

nefesin-gucunu-hissedin-5

Parlayan kafatası nefes tekniği birçok pozisyonda uygulanabiliyor. Dizleri büküp, üst bacaklara yüklenin. Eller diz kapaklarının üzerinde. Nefesinizi burun deliklerinden bir mumu söndürür gibi verin. Dakikada 100 nefese kadar 3 set uygulanabiliyor.

nefesin-gucunu-hissedin-6

Bağdaş kurarak, yere oturun. Eller göğüs hizasında ileride, birleşik, avuç içleri dışarıya bakıyor. Sırtın alt ve ortasını nefeslendirin. Bunu yaparken sırtınızı yuvarlayın. Bu pozisyonda oturarak ortalama 5-15 tekrar uygulayabilirsiniz.

nefesin-gucunu-hissedin-7

Omurgaya rotasyon yaptırarak uygulanan nefesler, omurgayı kuvvetlendiriyor. Bu teknikte alınan nefes aynı zamanda ciğerlerin iç ve derin tabakalarına da ulaşıyor. Her iki yöne, ortalama 5-15 tekrar uygulayabilirsiniz.

nefesin-gucunu-hissedin-8

Eller baş hizasında yukarıda, birleşik, avuç içleri dışarıya bakıyor. Bedeniniz gergin. Yukarıya uzanarak uygulanan bu nefes tekniğinde, akciğerlerin ön alt bölümlerine ulaşılıyor. Ortalama 5-15 tekrar uygulayabilirsiniz.

nefesin-gucunu-hissedin-9

Öne eğilin, bedeninizi mümkün olduğunca uzatın. Eller omuz genişliğinde açık, ileride. Omuzların arkasına konsantre olunarak uygulanan bu nefes tekniğinde akciğerlerin arka üst kısımlarına dek ulaşılıyor. Ortalama 5-15 tekrar uygulayabilirsiniz.

nefesin-gucunu-hissedin-10

Nefes egzersizlerinin sonunda gözler kapalı, eller önde kavuşmuş dinginleştirici, sakin ve eforsuz meditatif nefeslerle çalışma sonlandırılıyor. Bu sayede bedensel egzersizin sonunda, ruh ve kalp de dinlendiriliyor.

Burada gösterilen tüm nefes egzersizler burundan alınıp burundan verilerek yapıldı.

Pozitif Dergisi 2014/02

Yorum Ekle