Dekorasyon

Pencere önünü şenlendirin

Rengarenk, mis kokulu çiçekler pencerenizin önüne davet edin. Hem gözlerinize hem de ruhunuza görsel bir sölen yaratın.

YAZI: ELİF ERGÜN TUNÇER
Doğanın kendini en güzel şekilde sunduğu bu dönemde insan, “Bir bahçem olsaydı neler dikerdim neler” diye düşünüyor. Ama rengarenk bir dünya yaratmak için büyük bir bahçeye ihtiyacınız yok. Pek çok çiçeği saksılara davet edip, balkonunuzu hatta pencere önlerinizi mini bir bahçeye çevirebilirsiniz. Saksı alternatifiniz de çok. Renk renk galvaniz saksılar çok şık görünecektir. Sadeliği seviyorsanız, ahşap saksılar sizin için uygun. Plastikler kötü görünüyor diye üzülmeyin; çeşitli formlarda rengarenk plastik saksılar kullanabilirsiniz. Toprak saksılar ise çok şık bir hava katacaktır. Ya sepetler içinden sarkan çiçeklere ne dersiniz? İşte alternatifler…

pencere-onunu-senlendirin-2Begonya
Çok renkli bir çiçektir. Üstelik dayanıklı ve uyumludur. Saksılarda, çiçet tarhlarında ve bordürlerde çok şık durur. Çiçekleriyle yaz boyunca sizi mutlu eder. Güneşli ve yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Organik maddece zengin, geçirgen topraklar gelişimi için idealdir. Toprağının sürekli nemli kalmasını ister. Sularken çiçeklerini ve yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin. Solan çiçeklerini bekletmeden kesin. Tohumdan ya da çelik alma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

pencere-onunu-senlendirin-3Papatya
En popüler çiçekler arasında ilk beşin içinde yer alır papatya. Kim yapraklarını koparıp “Seviyor, sevmiyor” diye fal bakmamıştır ki? Bu güzel çiçek ılıman iklimleri, güneş ışığını sever. Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta rahatlıkla gelişir. Toprağının kurumasına izin vermeden ama toprağı da çamur haline getirmeden düzenli olarak sulayın. 15 günde bir vereceğiniz bitki besini, yaz boyunca çiçekli kalmasını sağlar. Tohum ya da çelikle üretebilirsiniz. Don tehlikesinin olmadığı zamanlarda dikim yapılmalıdır.

pencere-onunu-senlendirin-4Cam güzeli
Eğer saksınızı gölge bir alana yerleştirecekseniz, işte sizin için harika bir çiçek. Cam güzeli, gölge alanlardan hoşlanır. Sıcakla arası pek iyi değildir. Özellikle askılı saksılarda rengarenk çiçekleriyle çok şık durur. Toprağı nemli kalacak şekilde sulamaya özen gösterin. Yaz döneminde çiçeklerin daha fazla açması için sıvı gübre uygulayın. Düzenli bakım ve besinle bütün seneyi çiçekli geçirebilir. Tohumdan ya da çelik alma yöntemiyle üretebilirsiniz.

pencere-onunu-senlendirin-5RUHUNUZ ÇİÇEK AÇSIN
Yıldız çiçeği
Yazın bahçenin en popüler çiçeklerinden biridir. Yumrulu bir bitkidir. Renkte ve şekilde çok cesurdur. İyi gübrelenmiş, verimli ve geçirgen bahçe toprağı onun için idealdir. Az suyla mutlu olmayı başarabilir. Hazirankasım arası çiçeklidir. Bolca çiçek vermesini istiyorsanız, bitki besini vermeyi ihmal etmeyin. Dona karşı hassastır.

pencere-onunu-senlendirin-6Petunya
Yaz aylarında uzun dönem çiçekli kalır. Fırfırlı çiçeklerinin renkleri mor, pembe ve kırmızı olabilir. Düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Geçirgen, yumuşak organik maddece zengin toprak sever. Toprağın nemli kalması yeterlidir. Güneş ya da yarı gölge alan tercih eder. Rüzgardan hoşlanmaz. Korunaklı yerlerde yetiştirmeye çalışın. Yaz dönemi boyunca çiçek besini vermeniz onu mutlu eder. Solan çiçeklerini keserseniz, daha güzel çiçekler açar.

pencere-onunu-senlendirin-7Küpe çiçeği
Alımlı bir küpeyi andıran çiçekleri çok hoş görünür. Direkt güneş ışığı almayan, ancak ışıklı bir alana yerleştireceğiniz saksıya davet edin onu. En iyi gelişimi, geçirgen toprakta, hatta vitamin açısından zengin olan funda toprağında gösterir. Toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapın.

pencere-onunu-senlendirin-8Unutma beni
Çok yıllık bir çiçektir. Yaz dönemi boyunca çiçekli kalır. Mavi-beyaz çiçekleri vardır. Pembe olanlarına da rastlanır. Geçirgen her çeşit toprakta mutlu olur. Sepette sık dikimle kendini çok güzel gösterir. Bodur bir bitkidir. 15 santimetreye kadar boylanma yapar. Tohumla üretim yapabilirsiniz.

pencere-onunu-senlendirin-9Gazanya
Bahçenin ve saksıların en göze çarpan çiçeklerindendir. En çok sarı-turuncu renklerine rastlanır. Güneşli ortamlardan hoşlanır. Toprağı nemli kalacak şekilde sulanmaktan mutlu olur. Geçirgen toprak onun için idealdir. Tohumdan ya da kökten ayırma yöntemiyle üretilir. Tohum döker. Bu tohumlar bir sonraki yıl bahar aylarında filizlenir ve yeni çiçekleri açar.

pencere-onunu-senlendirin-10Sardunya
Yetiştirmesi kolay olduğu için saksıların vazgeçilmezlerindendir. Baharda açmaya başlayan çiçekleri uzun ömürlüdür. Çiçekleri yalınkat ya da katmerlidir. Güneş ve yarı gölge alanları sever. Susuzluğa toleransı vardır. Sulama yaparken yapraklarına ve çiçeklerine su gelmemesine özen göstermek gerekir. Yaz aylarında haftada en az iki defa sulamak gerekir. Kışın sulama miktarını azaltabilirsiniz. Çiçek açtığı dönemlerde iki haftada bir sıvı gübre verebilirsiniz.


Pozitif Dergisi 2015/03

Yorum Ekle