Ruhunuzu ve bedeninizi rahatlatmak için vücudunuza yaptığınız gibi yaşam alanlarınıza da detoks uygulayabilirsiniz. Yapacağınız değişiklikler mekanınıza hafiflik katacak ve evinizin daha fazla nefes almasını sağlayacak; tıpkı sizin gibi…
Yazı: Elif ERGÜN TUNCER
1. Düzen şart
İşe öncelikle depolama alanlarınızı gözden geçirerek başlayın. Fazlalıklardan kurtulun, kalabalık görünen yerleri daha düzenli hale getirin. Çekmeceli küçük dolaplar, vintage görünümlü valizler, renkli kutular, hasır sepetler bu konuda size yardımcı olabilir. Unutmayın, kendinize ne kadar çok yer açarsanız, o kadar ferahlarsınız.
2. Renkleri dengeleyin
Mevsimin koyu renklerinden uzaklaşmak için, evinizde açık renklere yer verin. Bunun için çok köklü değişiklikler yapmanıza gerek yok. Tekstil ürünlerini hafifletmek yeterli olabilir. Açık renkli yatak örtüleri, çiçek desenli yastıklar, beyaz çerçeveler ya da pastel tonlarındaki aksesuarlarla evinizin havasını değiştirebilirsiniz.
3. Doğala dönüş
Eğer büyük bir değişim yapmak istiyor ve mobilyalarınızı yenilemek istiyorsanız, ekolojik tasarımlara yönelin. Doğal ahşaptan yapılmış, kimyasal boyaların kullanılmadığı modelleri tercih edin.
4. Balkonu bahçeye çevirin
Doğal meyve ve sebze tüketmek için büyük bir bahçeye gerek yok. Organik pazarlardan alışveriş yaparak ya da meyve-sebzeleri balkonunuzda yetiştirerek doğal beslenebilirsiniz. Artık pek çok sebze ve meyvenin minyatür türü bulunuyor. Onları balkonunuza davet edebilirsiniz. Balkonunuz küçükse, en azından maydanoz, dereotu, roka, fesleğen, nane gibi mutfak otlarını pencere önünde bile yetiştirebilirsiniz.
5. Kimyasallara veda
Temizlikte kullandığınız kimyasal içerikli deterjanlarla vedalaşın. Onların yerine, artık pek çok markette bulabileceğiniz, doğal içerikli ürünleri tercih edin.
6. Doğa dostu mutfaklar
Detoks yapabileceğiniz yaşam alanlarından en önemlisidir mutfak. Mutfakta plastik malzemelere, naylon poşetlere mümkün olduğu kadar yer vermeyin. Mutfak alışverişlerinde tekrar kullanabileceğiniz file ya da bez torbayı tercih edin. Sofranızda doğal seramikler, ham ahşap servis elemanları ve cam gibi sağlıklı ürünleri tercih edin. Atıklarınızı geri dönüşümde kullanılabilecek şekilde ayrıştırın.
7. Yatak odanız nefes alsın
Yatak odanızda koyu renk, ağır mobilyalar bulundurmaktan kaçının. Kalın, ağır perdeler yerine daha açık renk ve hafif olanları tercih edin. Yüzde 100 pamuklu, organik tekstil ürünleri kullanın. Yatak odanızda televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazlar bulundurmayın.
8. Çocuklar gibi şendik!
Evde detoksun kilit noktalarından biri de çocuk odası. Çocuğunuzun odasının duvarları su bazlı, doğayla dost olmalı. Mobilyalarında da toksik maddeler bulunmamalı. Çocuğunuzun odasını derli toplu tutması için birkaç adet renkli kutu bulundurun. Oyuncaklarını toplamayı onunla oyun haline getirin. Böylece oyun oynadıktan sonra odasını karmaşadan uzak tutmayı başarabilir.
9. Klimanıza bakım yaptırın
Evde detay temizliğine de özen göstermek gerek. Hele de alerji, astım gibi rahatsızlığınız varsa. Bunun için klimanıza senede en az iki kez; yaza ve kışa girerken hijyenik bakım yaptırın.
10. Yaratıcı çözümler
Evinizi dikkatle incelerseniz, aslında kullanmadığınız pek çok alan olduğunu göreceksiniz. Kapı arkaları, boş duvarlar gibi. Kapı arkalarına düzenleyiciler koyabilirsiniz. Boş duvarlarınıza sabit raf ya da kancalar takarak onları kullanılabilir hale getirin. Evinizin çeşitli yerlerinde düzen sistemleri geliştirerek, karışıklığı önleyebilirsiniz.
11. Havalandırma şart!
Kış yaklaşıyor, hava iyice soğumaya başladı. Bu da evde daha çok vakit geçirmek demek. Sıcacık evinizde keyifli zaman geçirirken, sağlığınızdan da olmayın. Sımsıkı kapattığınız camları mutlaka her gün açıp evinizi havalandırın. Evinizi sıcak tutarken, temiz havanın içeri girmesini engellemeyin. Unutmayın; bol oksijen=bol sağlık.
12. Banyo bakım bekliyor
Detoks programında en uzun vakit harcayacağınız yerlerden biri de banyo. Çünkü en çok kullandığımız bu yaşam alanı da detaylı bir temizlik istiyor. Öncelikle duşakabin ve fayans aralarında nem ve rutubetten küflenen yerleri iyice silin. Lavabo ve klozet de bu şekilde bir temizliği bekliyor. Ardından renkli sabunlar, kokulu taşlar, organik koton ve bambudan havlularla banyonuzu şıklaştırın.
13. Paylaşmak güzeldir
Yazlık-kışlık düzenlemeye en az bir gününü harcamayan yoktur. Bu kez kıyafetlerinizi düzenlerken, iki-üç yıldır giyemediğiniz ama kimseye vermeye kıyamadığınız kıyafetlerinizle vedalaşın. Eminiz onları birkaç yıl daha giyemeyeceksiniz. Hem gardırobunuzu rahatlatmış hem de ihtiyacı olanlarla kıyafetlerinizi paylaşmış olursunuz. Aynı yöntemi aksesuarlarınız için de uygulayabilirsiniz.
14. Kapı kollarına ekstra özen
Temizlik yaparken eminiz kapı kollarını da siliyorsunuzdur. Ancak detoks yaparken kapı kollarına ekstra özen gösterin. Biliyorsunuz mikroplar en çok kapı kollarına yerleşir.
15. Hediye edin ya da arşive kaldırın
Yazlık-kışlık kıyafetleriniz için yaptığınız uygulamayı, müzik ve film DVD’leriniz için de uygulayın. Güzel bir temizlik yapın. Gözden çıkardıklarınızı başkalarına hediye edebilirsiniz. Arşivlemek istediklerinizi ise kutulara koyup kaldırabilirsiniz.
16. Çekmeceleri “bölün”
Çoğumuz elimize geçen her şeyi “Sonra toplarım” diyerek çekmecelerin içine atarız. Bir süre sonra faturalar, tokalar, yedek düğmeler, makyaj malzemeleri gibi pek çok farklı ürün bir araya gelir ve karmaşa yaratır. Eğer çekmecelerinizin içine separatör koyarsanız, her bir bölüme farklı şeyleri yerleştirebilirsiniz. Böylece çekmece içi kaosu ortadan kalkar. Bu tip düzenleyicileri pek çok yapı markette bulabilirsiniz.
17. Bitkilerinizi yenileyin
İç mekan ve dış mekan bitkilerinizi de yenileme zamanı. Kuruyan dalları, yaprakları bitkiden uzaklaştırın. Topraklarını yenileyin. Saksıları kontrol edin. Büyüyen bitkilerin saksılarını bir boy büyüğü ile değiştirin.
18. Elden geçirin
Tamir edilecek eşyaların, mobilyaların bir listesini yapın. Damlayan musluklar, çalışmayan prizler, kırık koltuk ayakları gibi. Kendi yapabileceklerinizi, tamire gidecekleri ya da atılması gerekenleri ayırın. Tamiratları vakit kaybetmeden yaptırın.
19. Doğal kozmetikler
Kimyasal maddeler içeren diş macunu, deodorant, saç bakım ve makyaj ürünlerini, doğal olanlarla değiştirin.
20. Plastiklere veda edin
Saklama kutuları, buzdolabı poşetleri, biberonlar, oyuncaklar, şişeler… Evinize göz gezdirdiğinizde ne kadar çok plastik malzeme kullandığınızı göreceksiniz. Bunlardan mümkün olduğu kadar vazgeçmeye çalışın. Kullanmanız gerekiyorsa, bisphenol-A (BPA) içermeyenlerini tercih edin.
Pozitif Dergisi 2013/03