40 derece sıcakta yapılan ve 26 duruştan oluşan Bikram yoganın dünyaca ünlü eğitmeni Samantha Lockwood, İstanbul ziyaretinde Pozitif için bu yoga metodunu gösterdi. Adım atmaya başladığı yaştan bu yana Bikram yoga yapan Lockwood, Bikram’ın hem ruhsal hem de fiziksel faydalarını anlattı.
Yazı: Deran ÇETİNSARAÇ
Fotoğraf: Serkan ŞENTÜRK
Hollywood’lu aktris ve Bikram yoga eğitmeni Samantha Lockwood, anne karnındayken Bikram yogayla tanışıyor. 1999 yılında yani 17 yaşında eğitmen olarak en genç Bikram yoga eğitmeni unvanını elde ediyor. Lockwood’la Etiler’deki stüdyoda 40 derece sıcakta hem ter döktük hem de keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bikram yoga ile ne zaman tanıştınız?
Ben henüz doğmadan Bikram yoga ile tanıştım. Hatta annemle babam da Bikram yoga sayesinde tanıştı. Annem hamileyken de bu yogayı yapıyordu. Dolayısıyla anne karnındayken ilk tanışmamız gerçekleşti diyebilirim. Adım atabildiğim yaştan beri de yapmayı sürdürüyorum. 1999 yılında 17 yaşındayken eğitmen olmaya hak kazandım.
O yıldan bu yana aralıksız mı yapıyorsunuz?
Eğitimimi aldığım zaman lisede okuyordum ve dolayısıyla önce liseyi bitirdim, sonra da üniversiteye gittim. Santa Cruz’da üniversitede okurken yine orada bulunan bir stüdyoda sadece hafta sonları ders veriyordum. Üniversite bittikten sonra Los Angeles’a döndüm ve stüdyoda tam zamanlı eğitmenliğe başladım.
Bikram yoganın size nasıl faydaları oldu?
Profesyonel anlamda yapmaya başladığım zaman, yani 17 yaşındayken biraz hantaldım. Öncesinde voleybol oynuyordum, sürekli antrenmanlardan kilo kaybettim. Ancak oynamadığım zamanlarda çok kolay kilo alabiliyordum ki aldım da… Bikram yoga sayesinde aldığım kilolaları kaybettim. Uzun süreli pratikle birlikte sadece kilo anlamında değil, formumda da olumlu anlamda değişiklikler yaşadım.
Bir derste kaç kalori yakılıyor?
Bu tamamen kişiden kişiye göre değişiyor. İlk defa yapıyorsanız belki çok az miktarla sınırlı kalır ancak uzun zamandır pratik yapıyorsanız ve yogayı spor gibi uyguluyorsanız rakam daha yüksek oluyor. Söylediklerine göre uzun süreli, düzenli yapıldığında bir derste 600 ila 1200 kalori arasında yakılabiliyor. 40 derece sıcaklıkta yoga yapmanın en büyük artılarından biri; dersten sonra kesinlikle sağlıklı ve hafif şeyler yemek istiyorsunuz. Sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazanıyorsunuz. Kalp sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Alerji, diyabet gibi hastalıkların da iyileşmesine katkıda bulunuyor. Bedeninize yardım ettiği gibi mental sağlığınıza da iyi geliyor. Duygularınızın dengede olmasına katkı sağlıyor çünkü sürekli meditasyon yapmış oluyorsunuz. Bildiğiniz gibi beyin için vücudumuz bir oyun alanı gibidir; istediğini yapar. Uzun süre meditasyon yapıp pratiklik kazandığınızda ise düşüncelerinizi yönetebilme konusunda büyük bir zafer elde etmiş oluyorsunuz. Böylece düşüncelerinizi istediğiniz şekilde yönlendirebiliyorsunuz. Duygusal açıdan size iyi gelecek şeyleri düşünmeye başlıyorsunuz.
Bir yandan da Hollywood’da oyunculuk yapıyorsunuz. Yoganın mesleğinizde yardımı oluyor mu?
Tabii ki yardımı oluyor. Yoga ve meditasyon yapmak odaklanmayı kolaylaştırıyor. Ki set ortamında rolünüze iyi odaklanabilmek beraberinde başarıyı da getiriyor. Oyunculuk da bir nevi meditasyon aslında; oynayacağınız role odaklanıp, kim veya nerede olduğunuzu aklınızdan çıkarıyorsunuz.
Oyunculuk hem baba hem de anne mesleği değil mi? Onlar hala Bikram yoga yapıyor mu?
Annem Denise DuBary Hay daha geçen gün Bikram yoga yaparken çekilmiş bir fotoğrafını gönderdi ve şu anda 60 yaşında. Zaten Palm Desert’ta kendine ait bir stüdyo işletiyor. Babam Gary Lockwood ise biraz tembelliğe kaçtı ve yoga yapmayı bıraktı. Ancak ne zaman forma girmeye çalışsa hemen Bikram yoga yapmaya başlıyor. Babam sinema dünyasında en çok “2001: A Space Odyssey” filminde oynadığı Dr. Frank Pole rolüyle tanınıyor. İşin ilginç yanı bu filmde başrolü paylaştığı diğer aktör Keir Dulley, bugüne kadar en iyi Bikram yoga öğrencilerinden ve uygulayıcılarından biri olarak anılıyor. Annem, babam ve Keir Dulley, üçü birlikte sürekli Bikram yoga yapıyorlarmış.
40 derecede yoga yaparken yediklerimize dikkat etmeli miyiz?
Aslında önemli olan ne yediğiniz değil, ne kadar yediğiniz bence. Bikram yoga yaparken ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. 90 dakikalık dersler, yüksek sıcaklıkta yapılıyor. Ben normalde de sebze, meyve yemeyi seviyorum; organik ürünleri tüketiyorum. Makarna, pilav veya ekmek beslenme planımda çok nadir yer alıyor. Balık, tavuk ve sebze yiyorum ana öğünlerde. Dikkat etmeniz gereken bir önemli konu ise derslerden hemen önce yemek yenmemesi gerektiği.
Bikram yoga ile kilo vermek istiyorsak ne kadar süre yapmalıyız?
Her gün gelmelisiniz… Kilo vermek isteyenlere öğleden sonra yapılan dersleri öneriyorum. Hatta akşam saatlerinde olan ders katılım sayısı olarak da fazla olduğu için dersin hem enerjisi hem de sıcaklığı daha yüksek oluyor. Süre olarak bir şey söylemem zor çünkü kişiden kişiye değişebiliyor.
BIKRAM YOGA NEDIR?
Bikram yoga, 40 derece sıcaklıkta yapılan, Bikram Choudhury tarafından geliştirilen, birbirini takip eden 26 yoga pozu ve iki nefes egzersizinden oluşan bir Hatha yoga metodu. 26 duruştan oluşan seri bilimsel olarak vücuttaki tüm kasları, bağları, tendonları ve eklemleri çalıştırmak üzere geliştirildi. Bu yoga serisi, organları, salgı bezlerini ve sinirleri harekete geçirerek sistematik olarak taze oksijen dolu kanın vücudun tamamında dolaşmasını sağlayarak tüm organları ve dokuları yenilemeyi hedefliyor. Her bir duruş kişiyi bir sonrakine hazırlıyor ve bir öncekinden alınan yararları artırıyor. Bu yararların arasında postürün düzeltilmesi, kas ve eklem kabiliyetinin artması, konsantrasyon ve enerji artışı gösteriliyor. Sıcakla beraber daha fazla esneklik elde ediliyor, sakatlanmalardan kaçınılıyor ve vücutta fazlalık yapan toksinlerin dışarı atılması sağlanıyor. Bu metot sayesinde, her 90 dakikalık derste daha fazla fiziksel, zihinsel, duygusal ve spiritüel fayda amaçlanıyor. Bikram Yoga Başlangıç Serisi her yaş grubu ve seviye için uygun.
NEREDE YAPILIYOR?
Bikram yoga franchise sistemiyle çalışıyor. Stüdyonun açılabilmesi için Bikram’ın onaylaması gerekiyor. Türkiye’de de sadece Etiler’de bulunan 40 Derece Bikram Yoga Stüdyosu’nun işletim belgesi bulunuyor. Kasım 2011’den beri açık olan stüdyoda haftanın her günü Bikram yoga yapılabiliyor. Bikram yogayı yapan ünlüler arasında Demi Moore, David Beckham, Victoria Beckham, Madonna gibi ünlü isimler bulunuyor. Bikram’ın eğitmenlik kursları sadece Kaliforniya’da yapılıyor. Dokuz haftalık eğitim direkt Bikram’dan alınıyor.
30 GÜNLÜK MARATON
30 gün boyunca Bikram yoganın yapıldığı bir maraton var. Her gün düzenli olarak gitmek gerekiyor. Gidemediğiniz günler için ekstradan derslere katılmanız bekleniyor. Bu maratonun sonucunda fiziksel ve ruhsal anlamda iyiye doğru değişim bekleniyor. Bikram yoganın 30 günlük maratonunu tamamlayanlarda kilo verme, cildin güzelleşmesi, toksinlerden arınma; zihinsel olarak da rahatlama oluyor.
Bikram yoga duruşları
Pranayama serisi
(Nefes serisi)
1- Akciğerlerin kapasitesini ve etkinliğini artırıyor.
2- Astım bronşit ve anzifem gibi solunum rahatsızlıklarının oluşmasını engelliyor
3- Zihinsel rahatlama sağlıyor,uyku bozukluklarına ve yüksek tansiyona iyi geliyor,stres azaltıyor.
4- Taze oksijen dolu kanın vücuttaki tüm hücrelere gitmesini sağlıyor.
Trikanasana
(Üçgen pozu)
1- Vücuttaki tüm kemikleri,kasları,eklemleri,tedonları,iç organları çalıştırıyor. Sinirleri,damrları ve dokuları canlandırıyor.
2- Omurgayı güçlendiriyor ve esnetiyor.Kalp ve ciğerlerin beraber çalışmasını sağlıyor.
3- Depresyondan ve unutkanlıktan kurtulmaya yardımcı oluyor.
4- Beyindeki ve Adrenal bezindeki dolaşımı artırıyor
5- Bacak kaslarını açıyor ve omurgayı uzatıyor.
6- Kabızlığa iyi geliyor.
Garurasana
(Kartal pozu)
1- Vücuttaki major eklemler üzerinde baskı yaratıp,daha sonra bu eklemleri rahatlatarak taze kan akışını sağlıyor.
2- Denge,kontrol ve konsantrasyonun artırımına yardımcı oluyor.
3- Dolaşım sistemine,merkezi sinir sistemine Bağışıklık sistemine ve üreme sistemine iyi geliyor.
Padangustasana
(Parmak ucunda duruş)
1- Zihinsel konsantrasyonu artırdığı gibi,beden ve zihin dengesini de sağlıyor.
2- Karın kaslarını güçlendiriyor.
3- Gut hastalığını önlediği gibi dizde ve bacaklarda meydana gelebilecek eklem iitihaplarının oluşumunu engelliyor.
4- Zayıf eklemleri güçlendiriyor.
Paschimottanasana
(Esneme pozu)
1- Bacaklardaki ve beyindeki kan dolaşımını,omurganın ve bacakların esnekliğini artırıyor.
2- Omuz kaslarının,kalça eklemlerinin ve özellikle son beş omurun esnekliğini artırıyor.
3- Kan şekerini dengeliyor.
4- Karaciğer,dalak,pankreas,tiroid,timus,ve bağırsaklardaki dolaşımıı düzenliyor
5- Siyatik sinirin ayak bileklerinin dizlerin ve kalça eklemlerinin esnekliğini artırıyor.
6- Sindirimi güçlendiriyor,böbrek fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlıyor,Karın boşluğunu rahatlatıyor.
Ustrasana
(Deve pozu)
1- Göğüs kafesini açıyor
2- Bel ve omuz kaslarını güçlendiriyor.
3- Boyuna ve omurgaya esneklik sağlıyor.
4- Tüm sinirleri canlandırıyor.
5- Kalp çakrasını açtığı için duygusal rahatlama sağlıyor.
6- Karaciğere taze kan pompalıyor ve toksinlerden arındırıyor.
Dandayamana Dhanurasana
(Ayakta Yay pozu)
1- Konsantrasyon ,sabır ve kararlılığı arttırıyor.
2- Kalp ve akciğerlerdeki dolaşımı düzenliyor.
3- Omurganın esnekliğini artırıyor ve vücuttaki enerjinin dengelenmesini sağlıyor.
4- Menstrüel dönemi düzenliyor.
5- Bel ağrılarına iyi geliyor.
Bhujangasana
(Kobra pozu)
1- Özellikle omurganın alt kısmını güçlendiriyor.
2- Fıtık,disk kayması,bu bölgedeki skolyoz ve eklem ilthaplanmasından kaynaklanan ağrıları ortadan kaldırıyor.
3- Osteoporozo engellemeye yardımcı olur.
4- Sindirim sistemi geliştiriyor,adet ağrılarına ve düşük tansiyona iyi geliyor.
5- Kobra pozu ayrıca karaciğeri ve dalağı güçlendiriyor.
Dhanurasana
(Yay pozu)
1- Bütün omurgayı çalıştırıyor.Bel ağrılarını azaltıyor ve skalyoza iyi geliyor.
2- Omurları hizaya getiriyor.
3- Kalp ve ciğerlerdeki dolaşımı artırıyor.
4- Bacakları güçlendiriyor.Omuzları ve boynu açıyor.
Khapalbhati
(Nefes)
1- Vücuttaki oksijenasyonu artırıyor.
2- Vücudun toksinlerden arınmasını sağlıyor.Enerji ve canlılık veriyor.
3- Zihinsel netlik ve uyanıklık sağlıyor.
4- Karın kaslarını,ciğerleri ve diyaframı güçlendiriyor.
Pozitif Dergisi 2014/02