Yoga

Farklı yaşam tarzları insana çok şey öğretiyor

İyi bir yoga eğitmeni olmak istiyorsanız eğitim kamplarında öğrendiklerinizi kendi hayatınıza uyumlandırmalısınız. Kundalini yoga eğitmeni Banu Alagöz, eğitmenlik kampı için Fransa yollarına düşmüş. İnsanın kendine olan yolculuğunun hiç bitmediğini söyleyen Alagöz, önce yoga eğitmeni olmaya nasıl karar verdiğini anlattı sonra da hayatına farklı renkler katmasına olanak sağlayan kamp günlerinden bahsetti.

Yoga eğitmeni olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Eşimle her yılbaşında yaptığımız bir ritüel var. Önce kendimiz, sonra birbirimiz için o sene gerçekleştirmek istediğimiz dilekleri yazarız. 2008 senesinin yılbaşında eşimin benim için yazdığı listede “Kundalini yoga eğitmeni ol” vardı. Okuduğumda çok şaşırdım çünkü o zamana kadar eşimin akşamları yoga yüzünden geç gelmemden hoşlanmadığını düşünüyordum. 40 gün sonra ilk eğitimime katılmıştım.

farkli-yasam-tarzlari-insana-cok-sey-ogretiyor-1

Neden Kundalini Yoga’yı seçtiniz?
Yogaya başladığım ilk yıllarda Türkiye’de bir tek Ashtanga Yoga yapılıyordu. Bir süre yaptıktan sonra bedensel olarak zorlandığımı ama ruhsal olarak bir eksiklik olduğunu hissetmiştim. O dönem meditasyon eğitimlerine katılarak daha içsel bir sürece doğru ilk adımı attım. Yıllar sonra büyük bir trafik kazası sonrası kendimi iyileştirecek bir şey ararken tekrar yogaya şans vermek istedim. Önüme bir kitap çıktı ve kendimi Kundalini Yoga dersinde buldum. Dersin sonunda müthiş bir uyum ve mutluluk hissi, kendi içimde bir yere dokunmuş olmanın şaşkınlığı ve neşesi vardı. O an anladım ki ben buna devam edeceğim ve kendime doğru bir yolculuğa çıkacağım. Kundalini Yoga’da beni en başta yakalayan şey müzik, nefes ve herkesin uygulayabileceği hareketler olmasıydı. Şu an ise kendi içime dönüp dengemi bulmak için ondan daha hızlı ve etkili çalışan bir teknik bilmiyorum.

Yogayla birlikte hayatınızda neler değişti?
Her şey değişti çünkü ben değiştim. Kendi doğrularımı, iç sesimi dinlemeyi öğrendim. Almayı, vermeyi, kadın olmayı, dengeyi bir yerden yaratmayı öğrendim. Yaratıcılığımı öylesine savurmadan tutmayı, benim için önemli olan işlere kanalize etmeyi ve bazı yönlerimin altını çizip bazılarını silmeyi öğrendim. Şu an önüme zorlandığım bir deneyim çıktığında buna ya güçlenmek ya da kalbimi daha fazla açmak için bir fırsat olarak bakıyorum.

Sizin değişiminizle birlikte çevreniz de bu durumdan etkilendi mi?
Etkilenmeye hazır oldukları kadar etkilendiler. Bu tür çalışmalara ilk başladığında o kadar heyecanlı oluyorsun ki herkese anlatmak, paylaşmak istiyorsun. Fakat herkesin kendi yöntemleri, yolları farklı. Önemli olanın senin kendi değişimin, gelişimin olduğunun bilincinde olarak elinden gelenin en iyisini yapmalı ve diğer herkesin bundan kendi istedikleri şekilde etkilenmelerine izin vermelisin.

“Kampların ilk günlerinde herkes tek başına veya kendi ülkesinden kişilerle zaman geçirirken sonlara doğru yepyeni arkadaşlıklar kurulmuş oluyor. Farklı ülkelerden gelen insanların yaşam tarzlarını görmek insana çok şey öğretiyor. Chopstick’lerini yanında taşıyanlar, müzisyenler, oyuncular, astrologlar, yogiler gerçekten nevi şahsına münhasır insanlar… Bu kadar rengin ortaya çıkmasına izin veren şey ise özgünlük, özgürlük ve tolerans.”

Yoga eğitmeni olabilmek için ne kadar süre ve neler gerekiyor?
Pratikte bir yıl içine yayılacak şekilde 200 saati tamamlayan bir eğitimle sertifika alınabiliyor. Herkesin kendi yaşam tarzına uyacak yöntemi seçmesi eğitimin tamamlanabilmesi açısından önemli. Şehirde ve hafta sonu gidilen eğitimler de var, birer haftalık yoğun kamplar içeren eğitimler de. Ben hem öğrenci hem eğitmen olarak kamp tarzı eğitimleri daha etkili buluyorum. Eğitimlerde öğrenilen en önemli şeylerden biri de yaşam tarzı. Bu sebeple öğretmenle birlikte geçirilen vakitlerin, yemeklerin, sohbetlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlar gözlem yapmak için birer fırsat. Bir de diğer katılımcılarla aynı alanda olmak, normalde alışkın olduğun ortamdan ve alışkanlıklarından uzak olmak daha derin bir değişim sağlıyor.

Eğitmen olduktan sonra eğitimler devam ediyor mu?
İyi bir eğitmen olmak istiyorsan asıl süreç bu 200 saatten sonra başlıyor. Yoga ve meditasyon çalışmasını kendi hayatına uyumlandırmış, bunun etkilerini hayatında gerçekliğe dönüştürmüş olman gerekiyor. Bunun için kendi çalışmanı yapmak ve gelişime açık olmak önemli. İsteyenler, ileri seviye eğitimlere katılabilir, şu an benim yaptığım gibi kendi öğretmenlik eğitimlerini verebilir. İnsanın kendine olan yolculuğu hiç bitmiyor.

Bu eğitimler alınmazsa ne olur?
Önce kendini, sonra başkalarını kandırmış olursun.

Eğitimler için neden yurt dışını tercih ettiniz?
Benim eğitmen olduğum dönemde Türkiye’de Kundalini Yoga eğitmenlik kursu yoktu. Bize en yakın yer olduğu için Fransa’nın güneyinde ve doğa içerisindeki bir kampa katıldım; büyük bir çiftlik de diyebiliriz. Her şeyin ekolojik olarak yapıldığı, katılımcıların çadırda kaldığı, bahçede ve mutfakta çalıştığı bir kamptı.

Yurt dışında başka nerelerde bu tarz kamplar var?
Avrupa ve Asya’da birçok kamp var. Neyse ki artık Türkiye’de de üç yıldır bu eğitimleri düzenliyoruz. Şu an birçok Kundalini Yoga eğitmeni bu kamplarda yetişerek yoga merkezlerinde çalışmaya başlıyor.

“Bu bir eğitim ve özünde öğrenmemiz gereken en temel şey, kendimizi sevebilmek.”

O kampta sadece Kundalini hocalarına mı eğitim veriliyordu?
Evet. Her yoga türünün ayrı eğitim sistemi var. Kundalini Yoga eğitimlerinde öncelikle teorik bilgiden çok dönüştürücü bir deneyim yaşatmaya odaklanıyoruz. Günün bir kısmı bilgilendirmeye ayrılırken diğer yandan bunların uygulaması ve tamamlayıcı deneyimlerle somut bir değişime dönüşmesi sağlanıyor.

Yemekler nasıldı?
Yemekler mutlaka vejetaryen ve tam gıdalardan oluşuyor. İyi bir salata büfesi, sıcak ve besleyici tahıllar, baharat ve akşamları masum tatlılar.

Kampta “Korkularınla yüzleş” gibi özel eğitimler oluyormuş. Ormanda ağacın tepesinde tek başına kalmak gibi…
Benim katıldığım eğitimde bu tür bir deneyim vardı. Fiziksel ve zihinsel olarak aşırı zorlandığım anlar yaşadım. Bu tür eğitimler gerçekten uyur vaziyette isen seni uyandırarak iyice bir silkiyor. Fakat sana hayatın içinde uygulayabileceğin ve gerçek değişimleri deneyimleyebileceğin bir temel sağlamak için tek başına yeterli değil. Fransa’da katıldığım kampta gruptan ayrılarak bir geceyi ormanın içindeki bir ağacın tepesinde geçirerek korkularımla yüzleşmem istendi. O gün bir ağaca tırmanarak tüm gece orada kalmak bir testti ama asıl test geri dönüp eski alışkanlıklarıya karşılaştığında başlıyor. Deneyimlerimden şunu biliyorum ki, daha küçük adımlar daha büyük ve gerçek değişimler yaratıyor. Korkunla yüzleşmek, sevgi kapasitenle yüzleşmekten çok daha kolay.

Bu eğitimden sonra hangi korkularınızdan kurtuldunuz?
Korkularımdan kurtulduğuma emin değilim; hala varlar ve yokluyorlar. Sadece onlara takılarak geçirdiğim zaman daha kısaldı.

Yoga kamplarında yaşadığınız ilginç anekdotlar var mı?
Bu tür eğitimler birçok farklı ülkeden insana ortak bir deneyim yaşatıyor. Kampların ilk günlerinde herkes tek başına veya kendi ülkesinden kişilerle zaman geçirirken sonlara doğru yepyeni arkadaşlıklar kurulmuş oluyor. Farklı ülkelerden gelen insanların yaşam tarzlarını görmek insana çok şey öğretiyor. Chopstick’lerini yanında taşıyanlar, müzisyenler, oyuncular, astrologlar, yogiler gerçekten nevi şahsına münhasır insanlar… Bu kadar rengin ortaya çıkmasına izin veren şey ise özgünlük, özgürlük ve tolerans.

farkli-yasam-tarzlari-insana-cok-sey-ogretiyor-3

Banu Alagöz, Fransa’da katıldığı kampta gruptan ayrılarak bir geceyi ormanın içindeki bir ağacın tepesinde geçirmiş. Ondan korkularıyla yüzleşmesi istenmiş.

Şimdi artık kendiniz kamplar düzenliyorsunuz değil mi?
Her sene ekim ayında Ege’de gerçekleşen sekiz gecelik bir eğitim yapıyoruz. Bu eğitim haftasını sadece kadınlara ayrılmış yedi gecelik ikinci bir eğitim izliyor. 200 saatlik eğitimi tamamlayanlar açık sınav sistemiyle kendi dönüşümlerini ve öğrendiklerini paylaşarak sertifikasına sahip oluyor. Eğitimler hakkında daha fazla bilgiyi www.kundaliniyoga.com.tr ’den alabilirsiniz.

Eğitimleri sizin dışınızda veren hocalar var mı?
Genellikle bu tür eğitimler Amerikalı eğitmenler tarafından veriliyor. Yoga Hindistan’dan batıya ilk geldiğinde kendine Amerika’da yer bulmuş. 60’lar sonlarında yaşanan büyük değişimde önce Amerika’ya, daha sonra orada yetiştirdiği eğitmenler aracılığıyla dünyaya yayılmaya başlamış. Bizim lider eğitmenimiz Guru Rattana, Kundalini Yoga’yı dünyaya açan Yogi Bhajan’ın birinci kuşaktan öğrencisi. Öğrendiklerini kendi hayatına uygulayarak kişiselleştirmiş ve bugün tüm eğitmenler tarafından kullanılan yoga kitaplarını ve manuellerini yazmış. Onun yanında bu sene Güney Afrika’dan Norveç’e kadar birçok ülkeden eğitmen ve katılımcı Datça’daki eğitimimize katıldı. Fransa, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Makedonya, İtalya, Avusturya ve Hindistan’dan eğitmenler ve öğrenciler yer aldı.

farkli-yasam-tarzlari-insana-cok-sey-ogretiyor-4Yoga kampında yemekler mutlaka vegan ve tam gıdalardan oluşuyor. Akşamları ise masum tatlılara izin oluyor.

Kamptaki bir gün nasıl geçiyor anlatabilir misiniz?
Yoga eğitiminde gün, sabah 05.00’te, yaklaşık iki saatlik bir yoga ve meditasyon ile başlıyor. Kahvaltı sonrası günün ilk eğitimi 2,5 saat sürüyor. Bunun bir kısmı teorik ve mutlaka büyük kısmı pratikle geçiyor. Öğlenleri yemek yanında denize girecek kadar vakit mutlaka ayırıyoruz. Deniz bu eğitimlerin bir parçası, olmazsa olmazı. Tüm yorgunluğu aldığı gibi akışta olma hissini sağlıyor, sizi sarmalayarak iyileştiriyor, duyguları dengeliyor. Daha sonra ikinci bir eğitimle akşamı buluyoruz. Yemek sonrasında bir meditasyon ve paylaşım yapılıyor. Bazen birlikte dans ediyor, bilinci ve kalbi uyandıracak ritüeller yapıyor, filmler izliyoruz. Özellikle dikkat ettiğimiz şey ise kişinin kendi alanı ve zamanı olması. Bu bir eğitim ve özünde öğrenmemiz gereken en temel şey kendimizi sevebilmek.

“Eğitimlerde öğrenilen en önemli şeylerden biri de yaşam tarzı. Bu sebeple eğitmenle birlikte geçirilen vakitlerin, yemeklerin, sohbetlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlar gözlem yapmak için birer fırsat. Diğer katılımcılarla aynı alanda olmak, normalde alışkın olduğun ortamdan ve alışkanlıklarından uzak olmak daha derin bir değişim sağlıyor.”

farkli-yasam-tarzlari-insana-cok-sey-ogretiyor-1

Yoga eğitiminde gün sabah 05.00’te, yaklaşık iki saatlik bir yoga ve meditasyon ile başlıyor.

Pozitif Dergisi 2013/01

Yorum Ekle